100+ voorbeelden van de kracht van de Avaaz-gemeenschap
Het klimaatakkoord van Parijs is de grootste mijlpaal tot nu toe in de strijd tegen klimaatverandering. Het is een prachtig voorbeeld van wat mogelijk is als mensen samenwerken. Onze beweging liep voorop in het mobiliseren van van burgers van over de hele wereld. Lees hier hoe we dat gedaan hebben...
Lees meerHet was nog maar 18 maanden tot Parijs en het zag er alles behalve goed uit -- volgens politieke leiders hadden zowel burgers als de politiek niet de wil om echt iets te veranderen. Wij wilden laten zien dat ze ongelijk hadden en maakten van de People’s Climate Marches -- de klimaatbetogingen van 2014 en 2015 -- onze speerpunten. En of dit geholpen heeft. Dit waren de grootste klimaatbetogingen in de geschiedenis --meer dan 1,5 miljoen mensen liepen mee! De betogingen schudden politici wakker en werden alom geprezen omdat ze politiek momentum hebben gecreëerd. “Toen we die enorme klimaatbetogingen zagen wisten we dat de samenleving aan onze zijde stond”, zei de VN-klimaatchef Christina Figueres. “Nog nooit gingen zoveel mensen tegelijk de straat op dan tijdens deze betogingen, mede dankzij het mobilisatienetwerk van Avaaz” zei de BBC.
Velen hebben aan deze betogingen bijgedragen, maar Avaaz stelde zich de enorme mobilisatie tot doel, haalde het meeste geld ervoor op en we waren samen met onze directe partner 350 verantwoordelijk voor de belangrijkste logistiek. Onze leden en andere klimaatvrienden mobiliseerden honderdduizenden om de straat op te gaan. Ons team ontwikkelde het ‘open source framework’ voor de betogingen, waardoor honderden andere groepen via onze website hun eigen briljante betogingen konden organiseren. Ons mediateam, wederom in samenwerking met 350, zorgde ervoor dat deze betogingen ongekend veel media-aandacht kregen; decennia lang was er niet zoveel aandacht geweest voor een demonstratie.
Avaaz werkte samen met overheden en zorgde er zo voor dat 30 kabinetsleden en wereldleiders meeliepen in de betogingen, waaronder de secretaris-generaal van de VN en de Franse ministers die de klimaatonderhandelingen in Parijs zouden leiden. Ze liepen zij aan zij met Avaaz-leden en velen van hen omschreven het als een krachtige en radicaliserende ervaring.
In de daarop volgende maanden lobbyden we bij overheden en spoorden ze aan om het inspirerende doel van 100% schone energie te omarmen. We speelden een cruciale rol bij het overtuigen van de G7-top, de grootste vervuilers ter wereld, om te verklaren dat ze een wereld zonder fossiele brandstoffen willen. De pers was in shock en de verklaring werd voorpaginanieuws over de hele wereld. Tijdens de onderhandelingen in Parijs werkte ons team dag en nacht, lanceerde tientallen campagnes, ondersteunde onderhandelaars die voor een sterk klimaatakkoord waren en werkte onderhandelaars die dwarslagen tegen.
Parijs was een mooi voorbeeld van hoe de mensheid samen kan komen om enorme uitdagingen het hoofd te bieden. Parijs kent vele, vele helden die een groot verschil hebben gemaakt, van kleine eilandstaten als de Marshalleilanden, tot de VN en overheden als Frankrijk en Duitsland, tot organisaties als het World Resources Institute. Het was een feest van hoop voor de mensheid. En dat terwijl slechts 18 maanden voor de klimaattop niemand had durven hopen op zulke uitkomsten. Onze beweging heeft hier een belangrijke rol in gespeeld en dat maakt het onze grootste prestatie tot nu toe.
Maar Parijs was slechts het laatste hoofdstuk van 10 jaar keiharde klimaatcampagnes. Voor het volledige verhaal, met foto’s, klik hier.
Avaaz heeft een cruciale rol gespeeld in het creëren van breed draagvlak voor klimaatactie. Bedankt Avaaz, jullie klinken me als muziek in de oren!
Een van de belangrijkste bedreigingen van onze tijd is internetcensuur door overheden en de controle over het internet door grote bedrijven -- vijf jaar lang en verspreid over vier continenten hebben wij hiertegen actie gevoerd.
Lees meerIn 2012, met een petitie die bijna 3 miljoen keer ondertekend werd, veegden we twee schandalige wetsvoorstellen van het Amerikaanse congres van tafel, deze wetten zouden de overheid de macht hebben gegeven om websites, inclusief de onze, uit de lucht te halen!
Een paar weken later probeerde het Europees Parlement in alle stilte ACTA in te voeren, een verdrag dat internetcensuur mogelijk maakt als dit de belangen van grote corporaties behartigt. Wederom tekenden bijna 3-miljoen Avaaz-leden de petitie, we stuurden berichten, pleegden telefoontjes en demonstreerden en zo dwongen we af dat het Europees Parlement erkende dat ACTA een aanslag op de democratie was.
De wet werd bijna unaniem verworpen en in een persbericht benoemde het Europees Parlement de cruciale rol die de Avaaz-beweging hierin speelde!
Hierna gingen we van het ene naar het andere land om “netneutraliteit” te beschermen, het idee dat het internet even snel moet zijn voor alle websites, niet supersnel voor rijke corporaties en langzamer voor kleine bedrijven, bloggers en goededoelenorganisaties.
In Brazilië streden honderdduizenden Avaazers, parlementsleden en netneutraliteitsgroepen voor de invoering van de Marco Civil. Deze wordt nu beschouwd als de meest vooruitstrevende gedragscode voor de bescherming van het vrije internet. Toen richtten we ons op India, de EU en nogmaals op de VS, en na krachtige campagnes, in samenwerking met onze partners, werden op al deze plekken scherpe netneutraliteitsregels ingevoerd.
Toen Europese telecomgiganten in 2016 alsnog probeerden netneutraliteit teniet te doen, sprong Avaaz in de bres. Eerst leverden we een enorme petitie af die een vrij internet voor iedereen eiste, vervolgens zonden we honderdduizenden commentaren in naar een openbare raadpleging en tenslotte gingen we rechtstreeks in gesprek met belangrijke wetgevers. Deze vertelden ons dat ze geraakt waren door de oproepen van Avaaz-leden. En wederom hadden we succes!
Vele andere partijen streden mee voor netneutraliteit, vooral in de belangrijkste landen, maar Avaaz plaveide de weg voor een wereldwijde standaard voor een internet zoals het bedoeld is, vrij en voor iedereen. Dit maakt het onze tweede belangrijkste prestatie tot nu toe.
Lees er hier meer over.
Ik was erg onder de indruk van de enorme petitie, met 2,8 miljoen handtekeningen, die Avaaz richtte aan het Europese Parlement. De zorgen van burgers zijn serieus genomen in het Europees Parlement.
Er is veel vooruitgang geboekt in het creëren van beschermde oceaangebieden. Onze beweging heeft hier een cruciale rol in gespeeld en wij willen de lat nog veel hoger leggen…
Lees meerOceanen maken leven mogelijk -- van elke twee ademhalingen wordt er één door onze oceanen mogelijk gemaakt. En ze zijn het leefgebied van prachtige dieren, van walvissen tot schildpadden, van haaien tot inktvissen. Maar, onze zuurstoftoevoer wordt dichtgeknepen: in 2050 zal er in de oceanen meer plastic drijven dan dat er vissen zwemmen, verzuring tast de prachtige koraalriffen aan en overbevissing is zo de spuigaten uitgelopen dat het mariene ecosystemen miljoenen jaren kan kosten om te herstellen.
Is er ook een oplossing? Volgens experts kunnen enorme beschermde oceaangebieden, waar geen enkele menselijke interventie wordt toegestaan, onze wateren redden. Het probleem is dat visserslobbies en anderen met kortetermijnbelangen de creatie van deze gebieden proberen te blokkeren. Keer op keer zijn we hierover de strijd aangegaan -- en samen hebben we bijgedragen aan de creatie van de drie grootste beschermde oceaangebieden ter wereld.
In 2010 zetten honderdduizenden Avaazers druk op Groot-Brittannië om in de Indische Oceaan een gebied ter grote van Duitsland en Italië te beschermen -- en Groot-Brittannië ging overstag! Dit werd het grootste beschermde oceaangebied tot dan toe, een geweldige overwinning. De minister van Buitenlandse Zaken vertelde dat de “meer dan 221.000 reacties uit 223 landen, gecoördineerd door Avaaz” van cruciale invloed waren op het besluit.
Slechts een paar jaar later drong Avaaz bij de VS aan om ook haar verantwoordelijkheid te nemen. We overspoelden een officiële raadpleging met berichten en riepen op tot de goedkeuring van het Pacific Remote Island Marine National Monument, wat de hoeveelheid beschermd oceaangebied in een klap zou verdubbelen. Avaazers overstemden de grote en machtige bedrijven die tegen het natuurgebied waren, en we wonnen -- wederom!
Toen, in juni 2016, hoorden we dat president Obama het grootste beschermde oceaangebied ooit zou kunnen creëren, in de schitterende wateren van Hawaii. Voor ons reden om wederom actie te voeren. Onze petitie met een miljoen handtekeningen werd rechtstreeks bij de openbare vergadering afgeleverd en hiermee creëerden we een groot gedeelte van het draagvlak dat het project nodig had. Het was slechts een kwestie van dagen voordat Obama zijn mandaat voor het reservaat in Papahanaumokuakea aankondigde.
Al deze gebieden zijn ontzettend belangrijk, maar wij gingen voor de hoofdprijs: het plan om 30% van onze oceanen te beschermen voor 2030. Ontzettend ambitieus, maar volgens wetenschappers ook noodzakelijk. Daarom ondersteunden een miljoen Avaazers de voorstanders van het plan, lobbyden we tijdens het grootste milieucongres ter wereld bij de overheden die twijfelden, en lagen we tegenstanders als Japan dwars. We genereerden een vloed aan media-aandacht voor het plan en WE WONNEN, dik… 89% van de wereld stemde VOOR!
Nu moeten de plannen nog in de praktijk gebracht worden, maar met deze reeks van overwinningen op zak kan niemand ons nog tegenhouden…
We hebben de stem van burgers van over de hele wereld nodig als we onze leiders willen laten zien dat het hoog tijd wordt om onze oceanen te beschermen. De 1,3 miljoen mensen die de petitie ondertekenden… hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.
Chemieconcern Monsanto is een van de machtigste bedrijven ter wereld. Monsanto’s model voor chemische landbouw verandert landbouwgrond over de hele wereld in monoculturen; waar het verbouwen van slechts een gewas de ecologische diversiteit aantast. Onze beweging is, van Europa tot Zuid-Amerika, tegen Monsanto in actie gekomen. Samen met dappere gemeenschapsleiders probeerden we fabrieken te sluiten en pesticides te verbannen.
Lees meerToen Monsanto probeerde een fabriek voor genetisch gemanipuleerde zaden te bouwen in Argentinië wierpen dappere, lokale activisten met hun eigen lichamen blokkades op. Avaaz zette hun actie kracht bij met één miljoen stemmen van over de hele wereld. Samen gingen we van deur tot deur, maakten de weerstand tegen het project inzichtelijk met behulp van opniniepeilingen, voerden actie voor de verkiezing van een gemeentebestuur dat tegen de fabriek was, en voerden campagnes gericht op lokale en nationale politici. Net zo lang tot Monsanto gedwongen werd de locatie te verlaten!
"Samen met de wereldwijde Avaaz-beweging hebben we deze lange strijd gewonnen… Monsanto heeft nog maar één optie: terug naar huis," zei Celina Molina, een lokale actieleider in Malvinas.
En we gingen verder -- toen duidelijk werd dat Monsanto overal ter wereld zaden patenteerde stond onze gemeenschap op. Met behulp van crowdfunding haalden we 1 miljoen Amerikaanse dollars op voor de allereerste wereldwijde zaadbank, een belangrijk initiatief om zaaddiversiteit te beschermen.
Een jaar later concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat, Monsanto’s belangrijkste herbicide en de hoeksteen van haar imperium, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. Onze gemeenschap kwam in actie en miljoenen mensen van over de hele wereld riepen op tot een verbod.
Iedereen ging ervan uit dat glyfosaat groen licht zou krijgen toen Europa haar vergunning moest verlengen. Maar wij lanceerden een enorme petitie, deden opiniepeilingen, hielden meerdere vergaderingen met regeringsfunctionarissen, en zetten een gigantisch mediaoffensief op. Zo veranderde de verlenging van de vergunning van een formaliteit in een verhit politiek debat, dankzij Avaaz en haar partners. Eerst kreeg glyfosaat slechts een noodverlenging in plaats van een vergunning. Toen weigerden EU-landen een verlenging te ondersteunen en werd de Europese Commissie gedwongen om alleen verder te gaan en de vergunning te vernieuwen totdat nieuw wetenschappelijk onderzoek is afgerond. Nooit eerder dan tijdens deze campagne werd er zo hard gezaagd aan de poten van Monsanto's model voor chemische landbouw!
De strijd voor een duurzamer landbouwmodel is verre van voorbij, maar onze beweging heeft een cruciale rol gespeeld in het ter discussie stellen van het bedrijfsmodel van deze mega-corporatie en spoort politici aan om naar alternatieven te zoeken. Lees hier meer over de ins en outs van deze jarenlange campagne.
Avaaz is zonder twijfel de stuwende kracht achter de strijd voor opheffing van glyfosaat.
Rupert Murdoch is de machtigste en gevaarlijkste mediamagnaat ter wereld. Hij misbruikt zijn gigantische imperium om politieke macht uit te oefenen en een politieke agenda van haat en verdeling naar voren te schuiven. Avaaz speelde een cruciale rol in het blokkeren van de grootste deal uit Murdochs carrière; eentje die zijn imperium nog heel veel groter zou hebben gemaakt.
Lees meerMurdoch heeft zoveel Britse politici in zijn macht dat hij bekend staat als ongekozen kabinetslid. Al 25 jaar lang is er geen Britse premier gekozen die niet door hem gesteund werd. Hij is een wereldwijde bedreiging die in verschillende landen een belangrijk deel van de media bezit.
Daarom zei iedereen dat het onmogelijk zou zijn de Britse overheid ervan te overtuigen tegen de overname van BSkyB door Murdoch te stemmen. Met de overname van deze omroepgigant zou de macht van mediamagnaat nog veel groter zijn geworden.
Maar met een paar belangrijke bondgenoten en een beetje geluk kregen we het toch voor elkaar! Onze intensieve, negen maanden durende, campagne bestond uit 1 miljoen online acties, 30.000 telefoontjes naar parlementsleden, het inhuren van advocaten om de legaliteit van de deal te betwisten, en een voortdurende stroom van creatieve demonstraties voor regeringsgebouwen.
Van insiders hoorden we dat het schandaal rondom Murdochs nieuwe organisaties (die illegaal voicemails hadden gehacked) nog heel veel groter ging worden. Dus het was onze taak om de deal uit te stellen tot het volledige schandaal naar buiten zou komen.
Minister Jeremy Hunt, een bondgenoot van Murdoch, had de macht om de deal goed te keuren. Daarom lieten we hem allereerst zien dat de bevolking massaal tegen de deal was, dit deden we met online campagnes en met een opiniepeiling die door onze leden werd gefinancierd.
Omdat Hunt zich daar niks van aan leek te trekken maakte onze gemeenschap 40.000 legale bezwaren tijdens een technisch inspraakproces. Hunt vertelde ons persoonlijk dat dit hem ontzettend veel vertraging heeft opgeleverd -- hij moest een volledig team inhuren om al onze bezwaren te behandelen.
Waarom hij zo zijn best deed? Omdat wij tegelijkertijd advocaten hadden ingehuurd die hem een “juridische controle” beloofden als hij niet al onze bezwaren zou doornemen -- in andere woorden, we zouden hem aanklagen. Zelfs andere nieuwsorganisaties in Groot-Brittannië waren niet bereid de 1 miljoen dollar die een rechtszaak zou kosten te betalen, maar onze krachtige beweging, volledig gefinancierd door 44 miljoen leden, was dat wel.
Ondertussen voerden we campagnes gericht op de aandeelhouders van BSkyB en bleven we met creatieve demonstraties media-aandacht genereren. Onze acties varieerden van ‘Murdoch’ in bed met premier Cameron, Cameron als marionettepoppetje, een massa Avaaz-leden met roodgeverfde handen, en een demonstratie bij een politieke bijeenkomst van Hunt.
Ook met dank aan de inspanningen van politici als parlementslid Tom Watson, slachtoffers van de telefoonhacks, en andere actiegroepen slaagden we erin om de beslissing maandenlang uit te stellen, totdat het schandaal waarvan wij wisten dat het naar buiten zou komen massaal in de media kwam. Dit was een verschrikkelijk verhaal over Murdochs kranten die de telefoon van Milly Dowler, een 13-jarig moordslachtoffer, hackten. De publieke verontwaardiging, aangewakkerd door een Avaaz-petitie die in minder dan 2 dagen door 150.000 Britten werd ondertekend, overtuigde parlementsleden ervan om tegen de Murdoch-deal te stemmen en om een onderzoek in te stellen naar media-ethiek in Groot-Brittannië. Ook deze mogelijkheid grepen wij aan om publieke acties te voeren en zo nog meer aandacht voor de zaak te trekken.
Interne emails die in het kader van het onderzoek naar buiten werden gebracht laten zien dat de campagne van Avaaz het grootste obstakel op weg naar de deal was. Murdochs belangrijkste lobbyist schreef aan Murdochs zoon dat het voor Hunt “vooral belangrijk is om een manier te vinden om de Avaaz-campagne te ontkrachten”.
Murdoch is een blijft een grote bedreiging; met de macht die hij over media heeft krijgt hij politici zo ver om beslissingen te nemen die vooral goed zijn voor zijn winsten. Maar onze beweging speelde een cruciale rol in het om zeep helpen van de belangrijkste deal uit zijn carrière, en dat maakt dit onze vijfde belangrijkste prestatie.
Avaaz-leden in het Verenigd Koninkrijk en van over de hele wereld hebben het voortouw genomen om politici naar de slachtoffers van de telefoonhacks te laten luisteren. Jullie stonden op. Jullie hebben verschil gemaakt. Bedankt.
Onze beweging heeft tientallen miljoenen dollars/euros/yens gedoneerd aan goede doelen, waarvan meer dan de helft naar slachtoffers van humanitaire rampen ging. Met dit geld zijn levens gered en bouwden mensen na rampen hun leven weer op. Als wereldwijde en superwendbare beweging kunnen we in no-time hulp bieden waar dat het meest nodig is.
Lees meerNadat cycloon Nargis meer dan 1000.000 mensen het leven had gekost en heel veel meer levens had verwoest weigerde het wantrouwige militaire regime in Birma hulp van non-profitorganisaties uit andere landen. De hulp die toch binnenkwam werd meteen doorgesluisd naar de regering en kwam niet terecht bij degenen die het nodig hadden.
Maar binnen 48 uur vond Avaaz een manier om dit wrede regime te omzeilen. We werkten met monniken -- hun kloosters waren vaak de enige gebouwen die overeind waren blijven staan. Samen stuurden we hulp naar de hardst getroffen gebieden in de rivierdelta. De Avaaz-gemeenschap doneerde meer geld dan de meeste overheden en dankzij ons lokale netwerk kwam het snel terecht bij degenen die het nodig hadden. Het is ons grootste succes tot nu toe als het gaat om het redden van mensenlevens.
In 2010, toen Pakistan met ongekend ernstige overstromingen te maken kreeg doneerde de Avaaz-gemeenschap $1 miljoen binnen een paar dagen. In recordtempo kregen we dit op de plek van bestemming.
Toen Haïti in puin lag na een verwoestende aardbeving doneerden Avaaz-leden $1,3 miljoen -- dit geld ging naar een lokale hulpgroep die uitstekend werk heeft verricht en met voedselpakketten, onderdak en medicijnen levens heeft gered.
Na de verschrikkelijke aardbeving in Nepal in 2015 werkte Avaaz samen met de beste lokale hulpverleners. Samen waren wij vaak de eersten die met huisvesting, voedsel en medicijnen te hulp konden schieten in de zwaarst getroffen dorpen.
Wij zijn Avaaz ontzettend dankbaar dat ze ons al binnen 72 uur na de aardbeving hulp heeft geboden. Hierdoor werden 80.000 mensen beter beschermd tegen de moessonregens. Jullie hebben levens gered in wat voor ons land een ongelooflijk moeilijke tijd was.
Miljoenen Braziliaanse Avaazers hebben een krachtige en inspirerende bijdrage geleverd aan de strijd tegen corruptie in hun land. Le Monde noemde het een “spectaculaire politieke en morele overwinning voor de burgermaatschappij”
Lees meerHet begon allemaal in 2010, met de “Ficha Limpa” oftewel de Schone Lei. Een gedurfd wetsvoorstel waardoor mensen met een strafblad niet langer voor publieke functies in aanmerking zouden komen. Een prominent politicus liet het Avaaz-team weten dat de wet nooit aangenomen zou worden, omdat er corruptieonderzoeken liepen naar een heel groot aantal congresleden!
Maar onze gemeenschap zette alles op alles. We ondersteunden een petitie die offline was opgezet en voegden er dankzij het grote bereik van ons online platform meer dan een half miljoen handtekeningen aan toe. We pleegden duizenden telefoontjes en lobbyden direct met belangrijke wetgevers. Politici deden er alles aan om het wetsvoorstel van tafel te vegen, maar elke keer als ze de wet probeerden te vertragen of af te zwakken stond de Avaaz-gemeenschap klaar om ze te bestoken met telefoontjes van hun eigen kiezers. Nooit eerder werden Braziliaanse politici zo ter verantwoording geroepen.
Na vele maanden van politieke strijd, op de voet gevolgd en ondersteund door de grote Braziliaanse media, werd er bijna unaniem voor de Schone Lei gestemd! In één klap -- men noemde het een revolutie -- werden duizenden kandidaten gediskwalificeerd voor publieke functies. Parlementsleden, leiders van civiele organisaties en wetenschappers die het proces bestudeerden erkenden de rol die Avaaz hierin heeft gespeeld.
Een andere grote doorbraak kwam in 2015. Nadat Avaaz, onder toeziend oog van de media, 14 maanden lang onafgebroken campagne had gevoerd op sociale media en op straat werd de financiering van verkiezingscampagnes door grote bedrijven ongrondwettelijk verklaard!
In 2016 reageerden wij op de corruptieschandalen in de Braziliaanse politiek door het op te nemen tegen de posterboy van de corruptie: Eduardo Cunha. Insiders en journalisten waarschuwden ons: we zouden het sowieso moeten afleggen tegen deze machtige voorzitter van het Lagerhuis. Maar wij lieten ons niet bang maken -- meer dan 1,3 miljoen Avaazers eisten bij de Ethische Commissie een stemming over het ontslag van Cunha. Toen Cunha’s medestanders probeerden de stemming tegen te houden sloegen wij terug -- we zetten de schijnwerpers op hen die Cunha’s corrupte praktijken probeerden te verdoezelen, we pakten de telefoon op en overspoelden leden van de Ethische Commissie die nog niet zeker wisten of ze voor of tegen ontslag zouden stemmen met berichten. En het is ons gelukt!!! Eduardo Cunha werd gedwongen zijn ontslag in te dienen en werd iets later zelfs GEARRESTEERD!!
De strijd tegen corruptie in Brazilië is verre van voorbij, maar mede dankzij het doorzettingsvermogen en de actiebereidheid van onze geweldige beweging staat het nu bovenaan de politieke agenda en is geen enkele corrupte politicus nog onaanraakbaar.
Zonder de druk van de publieke opinie hadden we dit nooit kunnen winnen. Ik wil jullie [Avaaz] bedanken en feliciteren, en ik zou zeggen: blijf vooral doorgaan, blijf mensen mobiliseren.
De wonderbaarlijke bij bestuift een derde van al ons voedsel -- dus toen wetenschappers opmerkten dat ze stilletjes aan uitsterven ging Avaaz over tot actie, en meer actie, en meer actie. Net zo lang tot we ons doel bereikt hadden.
Lees meerToen één specifieke groep pesticiden, neonicotinoïden, steeds vaker in verband werd gebracht met massale bijensterfte richtten wij onze pijlen op de Europese Unie en op een verbod op deze giftige pesticiden.
Maar de bedrijfslobby stond op scherp -- deze chemicaliën waren uiterst lucratief voor pesticidefabrikanten. Samen overspoelden we Europese ministers met duizenden berichten, lanceerden een enorme petities die meer dan 2,6 miljoen keer ondertekend werd, grepen in bij een aandeelhoudersvergadering van pesticidegigant Bayer, financierden opiniepeilingen, en richtten campagnes specifiek op dwarsliggers als Duitsland en Spanje -- deze beide landen veranderden hun positie volledig en stemden uiteindelijk voor een verbod!! En oh ja… samen met imkers en Bernie, onze 5 meter hoge opblaasbij, trokken we over het hele continent om demonstraties te organiseren.
Nadat we 2 jaar lang onvermoeibaar campagne hadden gevoerd besloot de EU de meest gevaarlijke neonicotinoïden te verbieden tot een volledige, onafhankelijke, wetenschappelijke evaluatie is afgerond. We blijven dit gevecht ook buiten Europa voortzetten en blijven aandringen op onafhankelijk onderzoek, maar de beslissing van de EU is een baken van hoop voor onze bijen en voor onszelf.
De enorme petitie van Avaaz en haar creatieve campagnes waren het laatste duwtje in de goede richting.
De mensheid laat zich van haar beste en slechtste kant zien tijdens de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel politici lieten de miljoenen kinderen, mannen en vrouwen die vluchtten voor oorlog en geweld in de kou laten staan. Maar Avaazers gingen de uitdaging aan en doneerden bijna een miljoen voor reddingsacties op zee en voor bescherming tegen de winterse kou. We lobbyden onvermoeibaar bij overheden voor een humaan vluchtelingenbeleid… Duizenden Avaaz-leden hielpen zelfs heel direct door vluchtelingen op te nemen in hun huis of gemeenschap!
Lees meerHet begon in 2013, toen we ons inzetten om de levenssituatie van vluchtelingenfamilies in Libanon te verbeteren. Onze gemeenschap doneerde 1 miljoen Amerikaanse dollars voor onderwijs voor Syrische vluchtelingenkinderen. Overheden reageerden hierop door onze donatie met 100 te vermenigvuldigen!! Zo werd een ongelooflijk bedrag gedoneerd om te voorkomen dat er een verloren generatie van Syrische kinderen zou ontstaan. VN-vertegenwoordiger voor onderwijs Gordon Brown noemde ons initiatief “prachtig” en “belangrijk om overheden over te halen ook te doneren”.
In 2015 rees het aantal wanhopige vluchtelingen dat de oversteek waagde de pan uit. Onze gemeenschap doneerde $500.000 aan de meest effectieve hulporganisatie ter plekke, the Migrants Offshore Aid Station (MOAS).
Avaazers zelf brachten levensmiddelen naar de Griekse eilanden, waar vluchtelingen met helemaal niets aankwamen. En duizenden van ons ondersteunden een winterprogramma van de VN, en een juridisch project dat vluchtelingenkinderen herenigde met hun families in het Verenigd Koninkrijk.
Toen de Syrische peuter Alan Kurdi verdronk werkte Avaaz samen met zijn tante Tima. We haalden haar naar Brussel en leverden samen een petitie met 1,2 miljoen handtekeningen af bij Europese ministers en Europarlementariërs. De oproep van Avaaz en Tima voor een humaan 21ste eeuws vluchtelingenbeleid -- in nagedachtenis van Alan -- haalde wereldwijd de voorpagina’s.
Onze stem is gehoord, van Australië tot in de VS, van Europese hoofdsteden tot bij VN-conferenties en er zijn ongekende stappen gemaakt richting een humaner vluchtelingenbeleid. Maar het is nog lang niet genoeg -- in het diepe besef dat we één mensheid zijn zal Avaaz zich blijven inzetten voor een verenigde en snelle respons op deze grote tragedie.
Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik jullie allemaal ben. Dank uit het diepst van mijn hart.
Onze prachtige regenwouden zijn het leefgebied van de helft van onze planten- en diersoorten, waarvan er velen met uitsterven bedreigd worden. Zonder deze soorten kunnen ook wij niet overleven. Daarom is de bescherming van deze natuurschatten een van de belangrijkste opdrachten van onze tijd. Onze beweging heeft hieraan belangrijke bijdragen geleverd, van Brazilië tot Bolivia en Borneo.
Lees meerIn 2009 belden Braziliaanse Avaazers 14.000 keer naar het kantoor van toenmalig president Lula da Silva en stuurden hem 30.000 berichten, en dat allemaal binnen 48 uur en in verzet tegen een wetsvoorstel dat agribusiness controle over grote stukken Amazonegebied zou geven. Lula sprak zijn veto uit over het ergste gedeelte van het wetsvoorstel! Zijn functionarissen vertelden ons dat de publieke opinie nooit eerder zoveel invloed op hem had gehad. Drie jaar later probeerden machtige lobbies opnieuw een wet door te drukken waarmee ze grote gedeeltes van het regenwoud konden kappen -- wij lieten de stem van bijna 2 miljoen Avaazers horen, vormden een invloedrijke coalitie met Greenpeace, het WNF en anderen, en voerden de druk op Dilma Rousseff op. Zo dwongen we haar sommige van de meest omstreden stukken van het wetsvoorstel te schrappen!
Keer op keer heeft onze gemeenschap de handen ineen geslagen met inheemse beschermers van het regenwoud op het Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse continent. In 2009 ondersteunden een half miljoen Avaazers duizenden dappere Bolivianen toen zij dagen achtereen demonstreerden tegen de aanleg van een snelweg dwars door het hart van het Amazone-gebied. Nadat het Avaaz-team had gesproken met zijn ministers zette president Evo Morales het project stop! In 2015 riepen wij op tot de grootste milieustrip ter wereld en tienduizenden van ons financierden een historische bijeenkomst waar 25 leiders van inheemse groepen voor het eerst samen droomden en brainstormden over de toekomst van het Amazone-gebied.
Maar we wonnen niet alleen politieke gevechten. In een van onze meest innovatieve campagnes doneerden 90.000 Avaazers geld om een gigantisch gedeelte van het regenwoud in Maleisisch Borneo te kopen, een project waarmee we de laatste oerang oetangs en 1000 borneodwergolifanten kunnen redden.
De wereld begint nu pas te begrijpen hoe belangrijk het is om biodiversteit te beschermen. Het behoud van de laatste stukjes ongerepte natuur is van cruciaal belang om complexe en vitale ecosystemen te behouden, en zo ook onze eigen toekomst veilig te stellen --- onze fantastische gemeenschap doet alles om ervoor te zorgen dat het regenwoud -- de longen van onze aarde -- rustig kunnen blijven ademhalen.
Avaaz, bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun en voor het organiseren van de eerste werkbijeenkomst ooit van alle inheemse leiders van het Amazonegebied. Avaaz is een echte vriend van ons geworden, een partner die ons als gelijke behandeld, die eerlijk is, naar ons luistert en oprecht wil dat de wereld onze stem hoort.
Iedereen, behalve wetenschappers, dacht dat 30% te hoog gegrepen was. Maar met de stem van 1 miljoen Avaazers op zak liep onze gemeenschap de onderhandelingen binnen en sneden we dwarsliggers als Japan de pas af.
Wij stonden voorstander Palau bij, onderhandelden met twijfelaars en trokken de aandacht van de pers. En WE WONNEN DIK… met 89% voorstemmers.
Het was erg bemoedigend om 1 miljoen Avaaz-leden van over de hele wereld achter ons te hebben staan.
Het gaat ontzettend slecht met onze oceanen. Dus toen wij hoorden dat president Obama een *gigantisch* zeereservaat in Hawaii overwoog, tekenden één miljoen Avaazers een petitie en stuurden duizenden een bericht.
Met de kleurrijke demonstraties die we samen met kinderen organiseerden kregen we de pers aan onze kant. We haalden dwarsliggers de wind uit de zeilen en om Obama het laatste duwtje in de rug te geven leverden we onze berichten rechtstreeks bij een topoverleg af. Een paar dagen later zette Obama zijn handtekening onder het plan.
De 1,3 miljoen mensen die de petitie tekenden en de tienduizenden die hun stem lieten horen bij het Witte Huis hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.
nsiders en journalisten waarschuwden ons: Eduardo Cunha, de voorzitter van het congres, zou te machtig zijn om aan te pakken. Maar wij lieten ons niet bang maken -- meer dan 1,3 miljoen Avaazers eisten een stemming over het ontslag van Cunha.
Toen Cunha’s medestanders probeerden de stemming tegen te houden sloegen wij terug -- we leverden een petitie rechtstreek in het congres af, overspoelden onbesliste stemmers met telefoontjes en berichten en starten een sociale media-offensief tegen Cunha en zijn medestanders. Eduardo Cunha werd gedwongen zijn ontslag in te dienen en werd uiteindelijk zelfs gearresteerd!!
Zonder de druk van de publieke opinie hadden we dit nooit kunnen winnen. Bedankt en gefeliciteerd.
Monsanto's onkruidverdelger glyfosaat duikt overal op, en brengt daardoor veel geld in het laatje van het enorme bedrijf. Dus toen VN-experts verklaarden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend is, riepen 1,5 miljoen van ons op het middel te verbieden!
Europa stond op het punt om de vergunning voor nog eens 15 jaar goed te keuren, toen Avaaz onze petitie overhandigde en duizenden van ons dringende berichten naar onze overheden stuurden. Op het laatste moment viel de steun van landen weg, en werd de Europese Commissie gedwongen een tijdelijke verlenging aan te nemen tot er een nieuw wetenschappelijk advies is. We zullen de druk hoog blijven houden totdat we het verbod krijgen dat onze planeet nodig heeft.
De Avaaz-campagne heeft de ongerustheid van de bevolking over glyfosaat onder de aandacht gebracht. Dit heeft mij als parlementariër geholpen aan deze kwestie te werken... Blijf ons bijstaan in deze strijd.
Het was een ongelooflijk donker moment voor de vluchtelingen uit Syrië, maar Avaazers brachten een prachtige, eenvoudige, en krachtige boodschap naar het hart van een VN-vluchtelingenconferentie: De wereld ♥ vluchtelingen.
Eerst overhandigden we onze megapetitie aan de secretaris-generaal van de VN en het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie. Daarna werd elke onderhandelaar bij de ingang van de conferentie verwelkomd met onze berichten en foto’s op een groot scherm -- boodschappen vol liefde en compassie van over de hele wereld, een mondiaal refrein: “vluchtelingen zijn hier welkom”.
Ik vind het indrukwekkend dat 1,2 miljoen mensen wereldwijd de Avaaz-petitie voor een humane en eerlijke reactie op vluchtelingenstromen hebben ondertekend. Mijn hoop is dat hun politici zullen luisteren en zich inzetten voor een aanzienlijk aantal hervestigingsplaatsen en andere juridische oplossingen voor deze families.
Jarenlang vermoordde de rijke IJslandse gladjakker Kristjan Loftsson honderden beschermde vinvissen. Maar nu niet meer!!
In samenwerking met verschillende bondgenoten hebben een miljoen leden de Nederlandse overheid onder druk gezet om de havens voor hem te sluiten. Duitse Avaazers hielpen daarna ook daar de havens te blokkeren. Vervolgens creëerden we in het Caribisch gebied, waar Loftsson's schip geregistreerd stond, een politieke oproer met veel media-aandacht. Na jarenlange druk heeft hij zijn jacht nu afgelast!
De wereldwijde druk, uitgeoefend door de Avaaz-gemeenschap, heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld bij het welkome besluit van Loftsson.
Chemiereus Monsanto had op hoog niveau een deal veiliggesteld om een mega-fabriek te bouwen in Argentinië - maar lokale gemeenschappen besloten dit aan te vechten, dus wij sloten ons bij hen aan.
Samen gingen we deuren af, lieten we peilingen uitvoeren die lieten zien dat mensen in de omgeving massaal tegen waren, en hielpen we gemeenteraadsleden die tegen de deal waren bij verkiezingen. We namen we het tegen Monanto op in de rechtszaal, en versterkten de lokale beweging met een miljoen stemmen van over de hele wereld. Monsanto werd gedwongen om het project op te geven.
Vandaag vieren we de overwinning van onze lange strijd die we zij-aan-zij met de mondiale beweging Avaaz gevoerd hebben... Monsanto heeft maar één optie: om terug naar huis te gaan.
Saoedi-Arabië is een nachtmerrie wat mensenrechten betreft, en nadat ze scholen en ziekenhuizen gebombardeerd hadden in Jemen, werd in Europa opgeroepen tot een wapenembargo.
Toen Europese politici begonnen te bezwijken onder de druk van machtige Saoedische lobbyisten, ondernamen 740.000 Avaazers actie door parlementsleden te overspoelen met berichten en telefoontjes. En met succes -- voor het eerst in de geschiedenis stemde een Westers parlement voor het verbieden van wapenhandel met Saoedi-Arabië! Nu ligt er druk op andere overheden in Europa om dit voorbeeld te volgen.
We ontvingen telefoontjes uit onder andere Schotland, Frankrijk en Jemen die ons opriepen tot actie. Avaaz speelde een grote rol in het overbrengen van deze boodschap aan het Europees Parlement.
Geïnspireerd door Griekse visser en gepensioneerden die duizenden wanhopige vluchtelingenfamilies redden en verzorgen, lanceerde Avaaz-lid Alkmini een petitie op om deze helden te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Meer dan 600.000 Avaaz-leden ondersteunden de petitie en Desmond Tutu bekrachtigde de officiele inzending door 230 wetenschappers bij het Nobelcomité. Dit ontroerende verhaal, waarin medemenselijkheid het wint van angst, trok de aandacht van media over de hele wereld, van CNN tot de BBC .
In tijden waarin angst en racisme onze samenlevingen bedreigen en Europa hekken bouwt, mobiliseerden Avaaz-leden zich om de stem van medemenselijkheid over de hele wereld te laten weerklinken.
Toen Somalische vrouwenrechtenexperts ons vertelden dat internationale druk ze zou kunnen helpen om vrouwenbesnijdenis te verbieden, tekenden meer dan een miljoen van ons een petitie voor het verbod.
We hadden niet durven dromen dat de Somalische premier, minister van Buitenlandse Zaken, en minister van Vrouwen- en Mensenrechten de petitie ook zouden ondertekenen! Door de samenwerking met deze regeringsleiders, UNICEF, en overlevenden is de kans nu groot dat vrouwenbesnijdenis, waar 98% van de Somalische vrouwen het slachtoffer van wordt, nu illegaal zal worden!
Ik ben vastberaden VGV in Somalië te verbieden middels wetgeving, belangenbehartiging, educatie en samenwerking met gemeenschappen.
Na een decennialange stilte zijn 14 dappere vrouwen naar de rechtbank gestapt om het op te nemen tegen de Guatemalaanse generaals die hen als seksslaven vasthielden.
Toen zij de rechtszaal binnenstapten omringden wij hen met liefde, door boodschappen van 40.000 Avaaz-leden uit heel Latijns-Amerika te overhandigen. De moed van deze vrouwen overwon, en voor het eerst werden deze generaals veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid!
Ik was blij met de bemoedigende berichten. Ik weet dat ik niet alleen ben, en ik wilde me niet langer verbergen toen ik hoorde dat mensen uit alle uithoeken van de wereld mij steunen.
Duizenden Syrische kinderen die een veilig heenkomen zoeken zijn verdwaald in Europa, zonder ouders, waar ze ten prooi dreigen te vallen aan kinderhandelaren. Daarom doneerden 40.000 van ons om advocaten in te huren om hen op te sporen, juridisch bij te staan, en in veiligheid te brengen.
Tientallen kinderen worden al geholpen, en sommige van hen zijn net aangekomen in Londen om na maanden eindelijk met hun families herenigd te worden!
Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik jullie allemaal ben. Dank uit het diepst van mijn hart.
Nadat vrouwen op nieuwjaarsavond werden aangevallen, werd Duitsland overspoeld door een golf van racisme en xenofobie. Mannelijke vluchtelingen reageerden hierop door op straat bloemen uit te delen aan vrouwen, als blijk van respect.
Om dit gebaar niet onbeantwoord te laten, en om solidariteit te tonen en de vluchtelingen te verwelkomen, deelden honderd vrouwelijke Avaaz-leden bloemen uit aan vluchtelingen in Keulen, de plek waar de aanval plaatsvond. Hun filmpje ging de hele wereld rond!
Mannelijke vluchtelingen deelden bloemen uit aan vrouwen als teken van vrede. Wij, als Avaaz-leden, wilden dit dappere gebaar beantwoorden om te laten zien dat we haat bestrijden met menselijkheid.
Jaar na jaar werden duizenden honden op brute wijze geslacht, gekookt en geserveerd bij een hondenvleesfestival in het Chinese Yulin. Dit jaar zei onze wereldwijde gemeenschap: “Genoeg!”
Drie miljoen Avaazers schaarden zich achter dierenbeschermers binnen en buiten China om een van de grootste online oproepen ooit te creëren. We brachten onze stemmen rechtstreeks naar Beijing en ambassades overal ter wereld. Toen we opdracht gaven tot een opiniepeiling, werd duidelijk dat Chinese burgers overweldigend tegen het festival zijn. Ambtenaren in Yulin gaven gehoor aan onze oproep -- en beloofden om voor eens en altijd een einde te maken aan het festival.
De autoriteiten en betrokken instanties in Yulin zullen onmiddellijk stappen zetten om te voorkomen dat het nogmaals plaats zal vinden.
Toen de pas verkozen Griekse premier Tsipras een bezoek bracht aan de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn, werd onze petitie voor herstel van de relatie en steun voor de Griekse economische crisis afgeleverd met een kus.
Of eigenlijk met een kusmarathon -- precies voor het gebouw waar de leiders bijeenkwamen. Enthousiaste Duits-Griekse koppeltjes waren aan het kussen, en 200 mensen knuffelden en dansten om hen heen. Ons evenement haalde overal in Europa en wereldwijd het nieuws -- premier Tsipras stuurde er zelfs een tweet over, waarin hij erkende dat de demonstratie hem kracht gegeven had. Tijdens het Griekse referendum gingen we opnieuw met deze campagne aan de slag. We nodigden de gerenommeerde economen Thomas Piketty, Jeffrey Sachs, Heiner Flassbeck, Dani Rodrik en Simon Wren-Lewis uit om in een open brief op te roepen om Griekse schulden te vergeven. De brief heeft wereldwijd voorpagina’s gehaald, en de meer dan 5.000 artikelen erover hebben het debat in Duitsland getransformeerd.
In Berlijn hadden we een ontmoeting met mevrouw Merkel. De Griekse en Duitse mensen die samengekomen waren om hun solidariteit te tonen gaven ons kracht.
Toen een gigantische golf van wanhopige vluchtelingen hun levens begonnen te riskeren op zee om de veiligheid van Europa te bereiken, kwam onze gemeenschap in actie.
We hebben geld ingezameld om $500.000 toe te zeggen aan de meest effectieve particuliere reddingsoperatie in de Middellandse Zee, MOAS (Migrant Offshore Aid Station). Zij hebben dit jaar al meer dan 7.000 levens gered. Vervolgens hebben wij een Avaaz-hulpmissie opgezet om noodzakelijke hulpgoederen, van slaapzakken tot medicijnen en luiers, naar de Griekse eilanden te brengen waar vluchtelingen met niets aankwamen. Klik hier om meer te lezen.
Als leden van de Avaaz-gemeenschap gaan wij hier niet in mee. Wanneer overheden reageren met "Nee", omzeilen wij hen, als kortsluiting voor hun xenofobie en racisme. Samen laten wij zien hoe de wereld een betere plek kan zijn, waar we ze niet buiten sluiten, maar over de obstakels tillen, en in de ogen kijken -- en dat maakt iedereen gelukkiger.
In 2016 werd de mensheid opgeschrokken door een veelheid aan bloedige terroristische aanslagen. Elke aanslag beantwoordden wij met de prachtige kreet: "Wij zijn onverdeeld "
Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen duizenden berichten van medeleven binnen; ons team printte deze berichten op gigantische posters en hing ze op in Nice München, Kabul, Bagdad, Mogadishu en Saint-Etienne-du-Rouvray. De inwoners van deze steden kregen de mogelijkheid om, omringd door kaarsen, bloemen en liefdevolle boodschappen, samen te komen en om in donkere dagen de kracht van eenheid te voelen.
We leven in donkere tijden, maar als we de angst laten regeren, dan winnen de terroristen. Als wij ons blijven verenigen, weigeren ons te laten verdelen en weigeren onze vrije leven op te geven, dan kunnen ze nooit winnen.
Toen de EU tijdens de vluchtelingencrisis te weinig ambitie liet zien, bracht Avaaz de stemmen van 1,2 miljoen mensen van over de hele wereld rechtstreeks naar de besluitvormers, van hooggeplaatste vertegenwoordigers van landen, tot de Europese Commissie en het Europese Parlement. 65.000 van ons stuurden persoonlijke berichten naar ministers.
Toen we, na weken met weinig resultaat, erachter kwamen dat Polen, Oostenrijk en Spanje een akkoord blokkeerden, overspoelden wij hun ministeries met telefoontjes. Avaaz-vrijwilligers maakten een video waarin Syriërs de Spaanse minister rechtstreeks om hulp voor vluchtelingen vroegen, wat volop media-aandacht genereerde. Na de tragische verdrinking van Alan Kurdi brachten we zijn tante naar Brussel om haar boodschap en onze petitie te overhandigen. Haar toespraak raakte iedereen, ook de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken, die iedereen aanspoorde om “nauwgezet te luisteren”.
Ik hoop dat ieder van ons … vandaag nauwgezet luistert naar de woorden die wij net gehoord hebben, deze woorden, die voor mij de belangrijksten van de hele ochtend zijn…
Nadat ontelbaar veel burgers hun leven hadden verloren in Gaza in 2014, hebben bijna 2 miljoen Avaaz-leden 6 grote bedrijven opgeroepen niet langer geld te verdienen aan de Israëlische militaire bezetting van Palestina.
Onze beweging stuurde berichten naar CEO’s, hield demonstraties van Londen tot Ramallah, overlegde met politici en zakenmensen en lobbyde bij andere landen zodat ze hun banden met deze bedrijven verbraken. Aartsbisschop Desmond Tutu, acteur Russell Brand en anderen ondersteunden onze oproep. Tot nu toe hebben 3 van de 6 bedrijven zich teruggetrokken!! Dit is een strategie die effect heeft in de strijd voor vrede en veiligheid.
De bijna 2 miljoen Avaazers die bedrijven opriepen te desinvesteren in de bezetting hebben Israël laten zien dat de weerstand tegen deze onderdrukking steeds breder gedragen wordt.
Nadat ze dit jarenlang domweg geweigerd hadden, kregen wij Benetton eindelijk zover om een schadevergoeding uit te betalen aan de slachtoffers van de instorting van de Rana Plaza fabriek in Bangladesh! Wij combineerden een miljoen handtekeningen met een hoop herrie op sociale media, grote actieborden bij het hoofdkantoor van Benetton, en intense onderhandelingen met directieleden van het bedrijf.
Benetton reageerde door Avaaz te bedanken en meer dan €1 miljoen toe te zeggen aan de nieuwe compensatieregeling! Daarna werd het fonds al snel voor 100% gevuld door anderen en begon het de levens te veranderen van arbeiders en hun families.
Met vreugde kan ik aankondigen dat wij met $1,1 miljoen bijgedragen hebben aan het oplossen van het tekort van het Rana Plaza Trust Fund… Wij erkennen jullie belangrijke en positieve rol in het proces dat hiernaar geleid heeft.
Na de gruwelijke terreuraanslagen in Parijs en Beiroet stuurden Avaaz-leden duizenden berichten aan inwoners van deze steden om te laten zien dat de wereld achter hen stond.
Deze berichten van eenheid en hoop kwamen direct uit het hart en verschenen vervolgens op duizenden posters in Parijs en Beiroet, als tegengif tegen de haat, angst en verdeeldheid die politici als Donald Trump en Marine Le Pen zaaiden.
Op dit soort tragische momenten hebben we twee opties --verdeeldheid of eenheid -- en de Avaaz-gemeenschap heeft zich ingezet om geweld en intolerantie te bestrijden met de kracht van liefde.
Laten we niet in de val van haat lopen. We zullen verenigd blijven. We zullen onze menselijkheid behouden. Dat zal onze grootste overwinning zijn.
Plaatselijke actiegroepen en inheemse gemeenschappen voerden al 20 jaar actie voor de bescherming van dit unieke regenwoud. Op het beslissende moment werd de hulp van onze gemeenschap ingeroepen om met een gigantische wereldwijde schijnwerper dit probleemen haar oplossing te belichten.
In een massale petitie riepen wij de Peruaanse premier op om een wetsvoorstel te ondertekenen om het gebied te beschermen, en duizenden van ons stuurden tweets en bedolven zijn Facebook-pagina onder onze berichten. En een paar dagen later was het zover: de premier wees #SierraDelDivisor aan als nationaal park! De Peruaanse minister van Milieuzaken, Manuel Pulgar Vidal, onderstreepte het belang van "de stem van meer dan een miljoen burgers uit Peru en de rest van de wereld die de regering hebben gesteund." Dit regenwoud, en de bijzondere bedreigde soorten die er wonen, zullen nu worden beschermd.
De participatie van burgers in Peru en over de hele wereld heeft eindelijk resultaat opgeleverd. In het bijzonder wil ik Avaaz bedanken. Vanaf nu zullen de burgerbevolking, de overheid, het bedrijfsleven en lokale gemeenschappen samenwerken om het masterplan voor de Sierra del Divisor op te stellen.
Toen er een verschrikkelijke groepsverkrachting plaatsvond in een school in Zuid-Afrika eisden 24.000 Avaazers ter plekke om grootschalige onderwijshervormingen. In samenwerking met andere groepen gingen zij het gesprek aan met het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Onderwijs om zo verandering te kunnen bewerkstelligen.
De minister ging op al onze eisen in, zoals een training voor alle docenten in normen en waarden, burgerschap en mensenrechten.
Er is brede publieke steun voor maatregelen geweest, zoals blijkt uit de online campagne die door meer dan 24.000 burgers is ondertekend. Schoolomgevingen die leerlingen te allen tijde beschermen zijn een belangrijke prioriteit voor het ministerie, en met deze nieuwe toezeggingen bouwen we voort op werk dat al verricht werd op dit gebied.
Ze zeiden dat het onmogelijk was. Regionale politici in Italië zouden het nooit gaan opnemen tegen president Renzi om boringen voor de kust tegen te houden. En toch, in samenwerking met de briljante beweging 'No Triv', sloegen Avaazers de handen ineen en brachten we 90.000 stemmen naar de belangrijkste bijeenkomst. Daar overtuigden we 10 regionale raden om op te roepen tot een nationaal referendum -- het eerste in zijn soort in de Italiaanse geschiedenis!
Onder druk van het referendum en de publieke opinie haakte de overheid af. Ze willigden de meeste van onze eisen in en het kwam erop neer dat alle nieuwe boringen stopgezet werden. Het verzoek om ook bestaande platformen stil te leggen werd aan burgers voorgelegd in het referendum. Hoewel kiesdrempels niet gehaald werden, stemden meer dan 15 miljoen burgers overweldigend, met 85%, tegen boorplatformen!
Dankzij alle internationale organisaties hier vandaag, weten we dat de strijd tegen offshore boringen geen lokaal, geïsoleerd gevecht is, maar één die veel breder is en gevoerd zal blijven worden in al onze zeeën en langs al onze kusten.
In Marokko werden twee vrouwen aangevallen en voor de rechter gedaagd omdat ze een jurk droegen. Een woedend Avaaz-lid begon een petitie, en binnen een paar weken werd haar oproep voor bescherming van het recht van vrouwen om hun eigen keuzes te maken door 30.000 mensen ondertekend.
Het mediateam van Avaaz wist de aandacht van het grote publiek te trekken en al snel stroomden sociale media vol met foto's van Marokkaanse mannen die jurken aantrokken ter ondersteuning van de campagne. Op de dag van de uitspraak werden bij de lokale rechtbank vreedzame demonstraties georganiseerd. Uiteindelijk werden beide vrouwen onschuldig bevonden, en in plaats daarvan werden hun aanvallers aangeklaagd!
Het is dankzij de grootschalige mobilisering van burgers en de publieke opinie dat de vrouwen die aangeklaagd zijn omdat ze een jurk droegen in vrijheid zijn gesteld.
Toen topmanagers van FIFA werden gearresteerd, schoot Avaaz in actie. We lanceerden een wereldwijde petitie, en stuurden de volgende dag nog een team naar Zürich om voor de ogen van de wachtende media een symbolische gevangeniscel voor voorzitter Sepp Blatter klaar te zetten. We riepen hem op om af te treden.
Onze beelden brachten het verhaal in perspectief voor miljoenen mensen, omdat ze in 41 landen het tv-nieuws haalden en in honderden andere publicaties verschenen. Nadat Blatter zijn vertrek aankondigde, werden Avaaz-medewerkers uitgenodigd om met autoriteiten in Qatar te praten over hun gebruik van slavenarbeid in de voorbereidingen voor het WK.
Het Indiase leger was stilletjes haar oude en ongeschikte paarden en honden aan het afmaken, ondanks hun jarenlange trouwe dienst in gevaarlijke gevechtssituaties. Toen wij hierachter kwamen, schaarden duizenden Avaaz-leden zich achter de Indiase Raad voor Dierenwelzijn om het ministerie van Defensie onder druk te zetten om deze trouwe dieren te rehabiliteren.
Veel mensen schreven het ministerie rechtstreeks aan, en er werd zelfs aangeboden om gepensioneerde legerhonden in huis te nemen. Een paar weken na de campagne vroeg het Indiase leger de Raad voor Dierenwelzijn om een revalidatieplan te ontwikkelen. Het ministerie van Defensie zette er geld voor opzij, en kondigde officieel het einde aan van het wrede beleid van “humane euthanasie”!
Voor iedereen die de moeite nam om deze emails aan de overheid te schrijven, naast het ondertekenen van de petitie, we zijn jullie oprecht dankbaar. Bedankt.
Ontwikkelaars en cruisemaatschappijen wilden een nieuw verwoestend kanaal aanleggen in Venetië zodat gigantische cruiseschepen het centrum van de stad in kunnen. Maar de overheid had het laatste woord over het project, en toen premier Renzi besloot een lokale politieke bijeenkomst bij te wonen, stormden organisatoren van Avaaz naar het evenement om bijna 100.000 handtekeningen tegen het project te overhandigen.
Later gingen duizenden inwoners de straat op in de stad, en de plannen voor het Contorta-kanaal kwamen eindelijk te vervallen!
Onze bedoeling is om Venetië en haar lagune veilig te stellen.
Toen Nepal getroffen werd door een vreselijke aardbeving, sloegen Avaazers de handen ineen en doneerden zij een ongelooflijke $2.5 miljoen. Dit werd in rap tempo naar geweldige groepen gestuurd die ter plaatse werkten om onderdak, medische hulp en noodgoederen te leveren in een aantal van de zwaarst getroffen gebieden.
In veel gevallen bereikte de hulp die door onze gemeenschap gefinancierd werd als eerste verwoeste dorpen - zelfs plekken die door geen enkele andere hulpverleners bereikt werden.
Wij zijn Avaaz ontzettend dankbaar dat ze ons al binnen 72 uur na de aardbeving hulp heeft geboden. Hierdoor werden 80.000 mensen beter beschermd tegen de moessonregens. Jullie hebben levens gered in wat voor ons land een ongelooflijk moeilijke tijd was.
Toen in de media gesuggereerd werd dat Andrew Lansley, een Britse politicus met een afschuwelijke reputatie, wel eens de volgende VN-chef voor Humanitaire Zaken zou kunnen worden, lanceerden we een campagne voor transparantie en het beginsel van verdienste.
We plaatsten advertenties op de voorpagina van de Financial Times, overlegden met de VN-stafchef, ondervraagden bestaande VN-medewerkers en voerden een integrale campagne om Ban Ki-moon zover te krijgen om Lansley niet te benoemen. Gelukkig wees de secretaris-generaal de kandidatuur van Lansley voor deze functie af.
Toen raakte campagnegroep Avaaz erbij betrokken. 70.000 Britten ondertekenden een petitie die Cameron opriep om de nominatie van de heer Lansley in te trekken, en 16.000 mensen schreven naar de secretaris-generaal van de VN met het verzoek de kandidatuur van de heer Lansley af te wijzen. Het lijkt erop dat de druk misschien gewerkt heeft.
Toen de politie in Londen weigerde om agenten in te zetten om wegen te sluiten voor een klimaatmars, en tegen organisatoren zei dat ze maar voor duizenden euro een privaat bedrijf in moesten schakelen, kwam de Avaaz-gemeenschap in actie.
Meer dan 60.000 mensen sloten zich aan bij onze oproep tegen de privatisering van protesten, die aan de politie werd overhandigd door de organisatoren van de mars. Na ophef in de media werd de druk om het juiste te doen steeds groter, en de burgemeester van Londen, Boris Johnson, zette openlijk vraagtekens bij het standpunt van de politie. Een paar dagen voor de mars haalde het politiekorps bakzeil. Ze stemden ermee in om agenten mee te laten lopen en onze democratische rechten te verdedigen.
Dank aan Avaaz voor hun werk om ervoor te zorgen dat het recht op vrije protesten een fundamenteel democratisch recht blijft dat voor iedereen toegankelijk is. Dankzij de petitie hoeven wij niet meer een particulier verkeersregelbedrijf in te huren om wegen te sluiten voor ons protest. Het hielp ons om de publieke steun aan te trekken die we nodig hadden om de autoriteiten op dit cruciale moment uit te kunnen dagen.
Het Mexicaanse congres probeerde een schandalige wet stilletjes versneld aan te nemen. Deze wet zou corporaties het recht geven om de watervoorziening van het hele land te vervuilen, en academisch onderzoek naar verontreiniging illegaal maken.
Toen wij hierover hoorden, hebben wij met belangrijke partners een gigantische publiekscampagne gelanceerd. We maakten een reusachtige petitie, gingen de straat op, en genereerden een mediagolf die politici niet konden negeren. In een daaropvolgende stemming in het congres werd de wet weggestemd, en Mexico’s watervoorziening werd veilig gehouden.
De Avaaz-campagne heeft écht geholpen door mensen te informeren en hen op te roepen druk uit te oefenen op onze vertegenwoordigers. We hadden nooit gedacht dat we de wet daadwerkelijk tegen zouden kunnen houden!!!
De rechtse groep Pegida organiseerde een golf van xenofobe protesten in Duitsland. Avaaz-leden sloegen de handen ineen om met liefde terug te vechten tegen dit lelijke vertoon van angst.
We bouwden een muur van vriendschap waarop we afbeeldingen van vriendschappen verzamelden tussen Duitsers van alle geloofsovertuigingen en achtergronden. We namen dit mee naar protesten in Dresden en Berlijn, en de hashtag #MitDir werd razend populair op sociale media. De campagne bood een effectief tegengeluid tegen Pegida’s boodschap van verdeeldheid. Het hoogtepunt was een diversiteitsfestival bij de Brandenburger Tor, waar dichters, muzikanten en zangers een dag lang samenkwamen om onze gedeelde menselijkheid te vieren.
#MitDir heeft een duidelijke boodschap: wij staan voor een ander Duitsland. Een land dat meer dan één perspectief toestaat. Een land dat debatten aangaat en zaken bespreekt. Een land waar we met elkaar aan bouwen, niet tegen elkaar.
Avaaz-leden in Parijs hadden het briljante idee om zich in te zetten voor een autovrije dag in de Franse hoofdstad -- een symbolisch gebaar in de aanloop naar de internationale klimaattop eind 2015.
Met de steun van het Avaaz-team lanceerden ze hun campagne, en een paar uur nadat de petitie online kwam belde het stadhuis al met de belofte dat deze "autovrije dag" er in september zou komen! En dat niet alleen: een jaar later werd hij opnieuw georganiseerd!
De petitie en alle berichten hebben zeker geholpen om de burgemeester van Parijs te overtuigen! Er zal een autovrije dag plaatsvinden in Parijs in 2015, en we willen dat deze dag historisch, meesterlijk, en exemplarisch wordt.
In de uren na de verschrikkelijke aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo in het centrum van Parijs, riep Avaaz op tot een Frankrijk dat verenigd is en op terrorisme reageert met liefde en hoop.
Het was onze grootste campagne ooit in Frankrijk. We verzamelden in een paar uur meer dan 800.000 handtekeningen, die we afleverden tijdens de gigantische solidariteitsmars in Parijs. #JeSuisCharlie
De aanslag op Charlie Hebdo had op twee manieren effect op mij: de schok van een zinloze en onbegrijpelijke daad, en - boven alles - de drang om onze waarden te verdedigen. Dankzij Avaaz en het protest, realiseerde ik me dat miljoenen mensen een gemeenschappelijke essentie delen, en dat de collectieve reactie die Avaaz biedt essentieel is om ons voor onze angsten te behoeden.
Na 14 maanden van campagne voeren tegen Brazilië's ongebreidelde corruptie hebben we een grote doorbraak bereikt: donaties van bedrijven aan verkiezingskandidaten werden ongrondwettelijk verklaard!
Avaazers mobiliseerden zich om de campagne levend te houden, zowel op straat als in de sociale media -- in onze campagne dreigden wij het hof van justitie met een rechtzaak en overspoelden wij het Ministerie van Justitie met oproepen om oneerlijke verkiezingen te voorkomen -- en we wonnen!
Bijna een miljoen Avaazers sloten zich aan bij de oproep om het grootste milieureservaat ter wereld te creëren, dat 135 miljoen hectare Amazonewoud beschermt -- een gebied meer dan twee keer zo groot als Frankrijk! Daarna gaven 78.000 van ons een donatie voor het opzetten van een gigantische campagne om de Braziliaanse, Venezolaanse en Colombiaanse overheden mee te krijgen.
De eerste stap was om het mogelijk te maken voor 25 inheemse leiders uit alle drie de landen om voor het eerst samen te komen en overeenstemming te bereiken over een regionale en internationale strategie om dit reservaat te promoten. Nu zullen we nauw met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat dit trinationale reservaat er komt. Volgens deskundigen zou dit reservaat een doorbraak betekenen in het gevecht tegen buitensporige ontbossing.
Daarna gaven 78.000 van ons een donatie voor het opzetten van een gigantische campagne om de Braziliaanse, Venezolaanse en Colombiaanse overheden mee te krijgen. De eerste stap was om het mogelijk te maken voor 25 inheemse leiders uit alle drie de landen om voor het eerst samen te komen en overeenstemming te bereiken over een regionale en internationale strategie om dit reservaat te promoten. Nu zullen we nauw met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat dit trinationale reservaat er komt. Volgens deskundigen zou dit reservaat een doorbraak betekenen in het gevecht tegen buitensporige ontbossing.
Avaaz, bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun en voor het organiseren van de eerste werkbijeenkomst ooit van alle inheemse leiders van het Amazonegebied. Avaaz is een echte vriend van ons geworden, een partner die ons als gelijke behandeld, die eerlijk is, naar ons luistert en oprecht wil dat de wereld onze stem hoort.
Toen Tony Abbott botweg weigerde Syrische vluchtelingen te helpen, weigerde onze gemeenschap in Australië om de woorden van hun premier naast zich neer te leggen. Ze tekenden een megapetitie met de ambitieuze oproep om 20.000 nieuwe vluchtelingen te verwelkomen.
Na een grootschalig media-offensief en nadat duizenden Avaaz-leden persoonlijk de kantoren van hun volksvertegenwoordigers belden, nam Australië nog eens 12.000 Syrische en Iraakse vluchtelingen op en droeg het $44 miljoen bij aan de UNHCR.
Toen vluchtelingen die Europa bereikten overal met gesloten deuren verwelkomd werden, kwamen Avaazers in actie door een Europees vrijwilligersnetwerk op te zetten.
Meer dan 6000 van ons hielpen als vrijwilligers mee met programma’s in heel Europa. In Griekenland, Malta en Italië hielpen we families die aankwamen met integreren. In Duitsland en Frankrijk verwelkomden Avaaz-leden vluchtelingen in hun harten en in hun huizen, en in het Verenigd Koninkrijk hielpen ze Syriërs met hun hervestiging.
Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik weiger toe te kijken terwijl Europa haar grenzen sluit, en een oorlog tegen migranten voert. Ik geloof dat solidariteit essentieel is voor ieder mens, en dat echte solidariteit ontstaat tussen personen.
Begin 2014 besloot onze beweging om een opzienbarend doel na te streven -- om meer mensen op de been te brengen voor het klimaat dan ooit tevoren, met duizenden mensen in de straten van New York om wereldleiders op te roepen om actie te ondernemen op klimaatgebied. Op 21 september was het zover.
Op die dag liepen meer dan 400.000 mensen mee met de mars in Manhattan, en nog eens honderdduizenden anderen kwamen samen in meer dan 2000 gemeenschappen over de hele wereld. We haalden overal ter wereld het nieuws. Meer dan 18 ministers liepen mee en Ricken Patel, de uitvoerend directeur van Avaaz, overhandigde tijdens de mars in New York een petitie met 2 miljoen handtekeningen aan de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Hiermee riepen wij op tot 100% duurzame energie wereldwijd.
Het was de klimaatmars die veel wereldleiders tijdens de aansluitende VN-top deed erkennen dat ze de druk voelden van de mensen op straat. Barack Obama zei: “onze mensen blijven protesteren, wij moeten hun oproep beantwoorden.” In de maanden die hierop volgden hebben wij hard gelobbyd bij overheden om meer ambitie te tonen en de inspirerende doelstelling van 100% duurzame energie te omarmen -- lees hier meer.
De betogingen hebben meer mensen op de been gekregen dan ooit tevoren en dit is deels te danken aan de organisatorische kracht van online actiegroep Avaaz.
Toen nieuwe internetwetgeving besproken werd in het Braziliaanse parlement, lanceerde voormalig minister van Cultuur en zanger Gilberto Gil een Avaaz-petitie om een netneutraliteit af te dwingen.
Meer dan 330.000 Braziliaanse Avaaz-leden sloten zich bij hem aan en voerden onvermoeibaar campagne. Ze stuurden duizenden emails en Facebook-berichten en belden rechtstreeks naar parlementsleden, dreigden dat ze hun stem in de volgende verkiezing zouden laten afhangen van deze uitkomst.
Toen de petitie werd afgeleverd aan 10 belangrijke senatoren, nam de Braziliaanse senaat unaniem de “Marco Civil da Internet” aan, de meest vooruitstrevende wet ter wereld als het gaat om gelijke toegang voor alle gebruikers.
Deze beweging is het teken van een sterke burgermaatschappij en de Avaaz-gemeenschap was een van de vele zichtbare krachten die deze wet mogelijk hebben gemaakt.
Na vele vertragingen en uitvluchten hebben de EU-regeringen eindelijk een akkoord gesloten om de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 te verlagen met “ten minste” 40%. Deze twee woorden zijn van essentieel belang in de strijd om de planeet te redden. Ze geven een bodemgrens aan voor de daadwerkelijke omvang van de verlagingen wanneer wereldleiders bijeenkomen op de klimaattop in 2015 in Parijs.
Met tienduizenden berichten aan wereldleiders en opiniepeilingen over het klimaat op heel het continent hebben Avaazers, in samenwerking met andere groepen, geholpen om dit akkoord mogelijk te maken. Maar ook onze advertentie in een vooraanstaande Poolse krant en de oproep van economen zoals Thomas Piketty in de Financial Times hebben een sterke invloed gehad.
Nadat Europese plannen voor het klimaat jarenlang steeds op het laatste moment vastliepen, staat het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen eindelijk weer bovenaan de agenda van onze politici.
Ik wil de miljoenen mensen bedanken die zich bij Avaaz hebben gevoegd om wereldleiders onder druk te zetten om nu actie te ondernemen, niet morgen. Zonder de steun van de gemeenschap zal het onmogelijk zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Ga alsjeblieft zo door en blijft alert!
De 16 jaar oude Amina pleegde zelfmoord nadat ze gedwongen werd haar verkrachter te trouwen. 1,2 miljoen Avaaz-leden deden een beroep op de Marokkaanse regering om artikel 475 van het strafrecht af te schaffen. Dit artikel stond verkrachters toe om met hun minderjarige slachtoffers te trouwen en zo vervolging te voorkomen.
Vlak voor de stemming over het wetsvoorstel leverden wij de petitie rechtstreeks af bij het hoofd van het parlement, en het Marokkaanse parlement stemde vervolgens voor de wetswijziging!
Dit is een fantastische overwinning en een belangrijke stap voorwaarts, en dat dankzij jullie. Sta mij toe om het Avaaz-team en al haar leden te feliciteren en mijn blijk van waardering voor hun prachtige gebaar van solidariteit te uiten.
Al 20 jaar probeert de Tanzaniaanse regering de Masaï van hun land te verbannen om ruimte te creëren voor de rijke koningen en prinsen uit het Midden-Oosten die op felbegeerde wilde dieren willen jagen.
Avaaz-leden hebben geld gedoneerd voor advertenties in lokale kranten, hebben CNN en Al Jazeera zo ver gekregen om over deze kwestie verslag te doen, en hebben traditionele leiders gesteund om drie weken lang voor het kantoor van de premier te kamperen, waardoor ze hem dwongen om naar hen te luisteren. Toen het bericht naar buiten kwam dat de regering dreigde om haar belofte te verbreken ondernamen we opnieuw een actie: 2,3 miljoen Avaaz-leden tekenden onze petitie en ondernamen actie op sociale media. Hierdoor dwongen we de Tanzaniaanse president om op Twitter te beloven dat de regering “de Masaï nooit van hun voorouderlijk land zou verbannen.” Vervolgens hebben wij een jaar lang het werk gefinancierd dat nodig was om een reservaat te bouwen, waardoor de Masaï hun land kon samenvoeging en hun omgeving kon beschermen. De gemeenschap is hierdoor structureel verbeterd --van meer werkgelegenheid, betere gezondheid, schonere energie tot meer wilde dieren, zelfs olifanten en giraffen worden weer gezien in het leefgebied van de Masaï!
Namens de maatschappelijke organisaties uit Ngorongoro en namens de Masaï-gemeenschap willen we Avaaz bedanken voor alle steun die ze ons gegeven heeft tijdens onze strijd voor ons gemeenschapsland... Ik kan niet onder woorden brengen hoeveel invloed deze campagne heeft gehad.
Slechts een aantal dagen voor de EU-verkiezing probeerde de Griekse overheid stiekem een wetsvoorstel op te stellen die privé-ondernemingen zou toestaan om de prachtige kustlijnen van Griekenland te bebouwen en te exploiteren. Binnen een mum van tijd mobiliseerden Avaaz-leden zich met duizenden tegelijk en wisten ze de wet tegen te houden.
In samenwerking met het WWF overhandigde Avaaz een petitie met 150.000 handtekeningen aan het Ministerie van Financiën. Onze maatregelen zorgden voor een enorme kettingreactie in de media, waardoor de kwestie het middelpunt van het verkiezingsdebat werd. Te midden van het protest en de media-aandacht voelde de Griekse overheid zich gedwongen om de plannen compleet om te gooien en het wetsvoorstel terug te draaien.
De ongelooflijke mobilisatie van Avaaz was anders dan het gebruikelijke populistische verzet en verdient alle lof.
Avaaz-leden waren woedend toen ze hoorden dat de Italiaanse regering plannen had om €14 miljard uit te geven aan F35-gevechtsstraaljagers. En dat terwijl de Italiaanse werkloosheid nog nooit zo hoog is geweest. Bijna een half miljoen Italianen mobiliseerden zich tegen de politici die het beperkte belastinggeld wilden uitgeven aan nieuwe gevechtsstraaljagers. Daarmee werd dit de grootste Avaaz-campagne in Italië tot nog toe.
Honderden Avaazers woonden een sit-in bij om zo te protesteren tegen de voorgestelde uitgaven. Meer dan 472.000 handtekeningen werden overhandigd aan de parlementsleden in de defensiecommissie, een actie die uitgebreid werd behandeld in de nationale media. De druk leidde ertoe dat de regering een officieel onderzoek instelde naar wapensystemen en militaire uitgaven, waarna het Lagerhuis met een resolutie instemde die de regering toegang gaf tot slechts de helft van originele budget. Dat is een besparing van 7 miljard euro!
Ik begrijp de ontevredenheid van de burgers die deze petitie ondertekenden en ben het met hen eens. Nu ons land het zo moeilijk heeft is het ook op defensiegebied belangrijk om uitgaven te rationaliseren.
De Avaaz-gemeenschap heeft meegevochten in de enorme strijd tegen de schimmige “geheime stemmingen” in Italië
Avaazers deden mee aan een prachtige naakte demonstratie om het belang van open stemmingen te onderstrepen. Duizenden Avaaz-leden stuurden berichten naar een belangrijke senator -- deze veranderde daarna zijn positie op de kwestie! De geheime stemming is verslagen en we hielpen mee Berlusconi te verwijderen uit het parlement.
Mijn functie vereist onpartijdigheid, maar het is van essentieel belang voor functionarissen als ik om de stem van het volk te horen en naar ze luisteren.
Dit is niet niks. Dit monster had miljoenen kunnen doden -- het vormde een bedreiging voor de hele wereld. Maar de wereld sloeg de handen ineen om het een halt toe te roepen. Wat hebben wij gedaan?
Eerst heeft onze gemeenschap 2,5 miljoen dollar gedoneerd aan de beste hulporganisaties die actief zijn in het veld. Het was de snelheid en efficiëntie van onze financiering die dit zo levensreddend maakte. Daarna boden meer dan 4.000 van ons aan om als vrijwilliger naar West-Afrika te reizen om daar hun kennis en kunde in te zetten. Avaaz-vrijwilligers speelden een cruciale rol ter plaatse -- van de bestrijding van arts-patiënt transmissie, tot aan het opzetten van de ebola behandelcentra zelf.
Het feit dat ebola is verslagen is een enorme overwinning voor de mensheid. Maar specialer nog is de toewijding van onze gemeenschap, die heeft laten zien dat mensen overal ter wereld bereid zijn om in tijden van crisis alles te riskeren om anderen te helpen. Zelfs aan de andere kant van de planeet. Het is nu duidelijker dan ooit dat investeringen in de openbare gezondheidszorg in deze regio van cruciaal belang zijn.
We zijn zo dankbaar voor jullie steun, en voor de flexibiliteit die we kregen in termen van hoe wij deze fondsen konden gebruiken. Deze flexibiliteit was van cruciaal belang.
Toen de VN-Veiligheidsraad overwoog om een baanbrekende resolutie aan te nemen om een VN-konvooi met hulpgoederen aan de Turkse grens Syrië in te laten, hebben meer dan 20.000 Russische Avaazers hun regering aangespoord om het te steunen.
Avaaz overhandigde de petitie aan Russische diplomaten, en binnen twee weken werd de resolutie unaniem aangenomen! Hierdoor konden hulpverleners duizenden Syriërs ongehinderd bereiken.
Het feit dat Rusland deze resolutie steunde heeft duizenden levens gered. De Syriërs lijden nog steeds zware ontberingen en doorslaggevende actie van de VN is van essentieel belang. Ik ben de Russische Avaaz-gemeenschap ontzettend dankbaar voor de solidariteit die ze tonen met het Syrische volk.
Door meer dan 2 jaar lang onvermoeibaar actie te voeren, hebben Avaazers een sleutelrol gespeeld in de beslissing van Europa om pesticides die bijen doden te verbieden. We hebben ministers overspoeld met berichten, een gigantische petitie opgezet met meer dan 2,6 miljoen handtekeningen, en de aandacht van de media vastgehouden met protesten met imkers en een opblaasbare bij van 5 meter hoog! Daarnaast hebben we opiniepeilingen gefinancierd, en nog veel, veel meer.
En we beginnen te winnen! Europa heeft besloten om een aantal van de ergste pesticides te verbieden, in ieder geval tijdelijk. Maar hier bleef het niet bij. In 2015 zamelden Avaaz-leden $800,000 in om onafhankelijk onderzoek in de VS en Europa te financieren naar de gevolgen van het gif op onze velden. Wij zullen klaarstaan wanneer de volgende beslissing genomen zal worden.
De gigantische petitie en creatieve campagnes van Avaaz hebben bijgedragen aan deze doorbraak.
Toen een 15-jarig slachtoffer van verkrachting in de Maldiven werd veroordeeld tot zweepslagen omdat ze zogenaamd consensuele seks zou hebben gehad met een andere man, ondertekenden meer dan 2 miljoen Avaaz-leden een petitie waarin president Mohammed Waheed gevraagd werd om in te grijpen en een einde te maken aan de praktijk van zweepslagen.
Avaaz lobbyde op de hoogste niveaus van de overheid, liet een opiniepeiling uitvoeren waaruit bleek dat 92% van de inwoners wettelijke hervormingen wilde om vrouwen te beschermen, en lanceerde een reclamecampagne gericht op de machtige toeristische sector. Het Hooggerechtshof liet de schandalige veroordeling tot zweepslagen uiteindelijk vallen.
De bijdrage van Avaaz was het speerpunt van de campagne om de veroordeling tot zweepslagen terug te draaien; een petitie met miljoenen handtekeningen, een bezoek aan het land, een opiniepeiling... ze konden er niet tegenop. Ik hoop dat Avaaz blijft pleiten voor hervormingen in de Maldiven.
Over heel Afrika worden olifanten in recordtempo door stropers afgeslacht -- hun slagtanden worden eraf gehakt met kettingzagen -- voor de productie van luxegoederen en hebbedingetjes in Azië. Als reactie op deze schrikbarende toestand hebben bijna 1,4 miljoen Avaazers en aanhangers van het WNF zich aangesloten bij Leonardo DiCaprio in een oproep aan de Thaise premier. We spoorden haar aan om een einde te maken aan de ongereguleerde ivoorhandel in haar land -- de grootste ter wereld.
Duizenden mensen hebben emails naar haar gestuurd, en er werden zoveel reacties op haar Facebook-pagina geplaatst dat deze tijdelijk uit de lucht gehaald werd. Zoveel druk kon ze niet negeren -- ze heeft toegezegd een einde te zullen maken aan de ongereguleerde handel. Volgens een bron binnen de Thaise overheid was deze aankondiging een direct resultaat van onze campagnes.
In aanloop naar de G8-top staken wij de koppen bij elkaar om de schimmige constructie die hebberige bedrijven en individuen gebruiken om belasting te ontduiken aan de kaak te stellen. We hebben een enorme petitie opgesteld, ondertekend door meer dan 800.000 Avaazers. En we werkten samen met de bekende zanger Baaba Maal, Save the Children, ActionAid en andere actiegroepen om ervoor te zorgen dat onze stemmen gehoord werden door de leider van de G8-top David Cameron.
Onze brief werd ondertekend door 21.000 vertegenwoordigers uit de zakenwereld, hierdoor konden wij de zaak neerzetten als belangrijk voor zowel burgers als de zakenwereld. Duitsland en Canada veranderden vervolgens hun positie en hierdoor werd het mogelijk een akkoord te sluiten dat overheden toestaat samen te werken om belastingontduiking te voorkomen. Deze 'Lough Erne Declaratie' is nog niet concreet genoeg, maar geeft ons wel ontzettend veel mogelijkheden om overheden te dwingen om belastingontduiking te voorkomen.
Avaaz en Canadians for Tax Fairness suggereren dat Canada zich “verzet” tegen pogingen om belastingparadijzen en belastingontduiking aan de kaak te stellen op de komende G8-top. Dat klopt niet. De feiten spreken voor zichzelf: Canada ondersteunt minister-president Camerons inspanningen om op de G8-top tot een consensus te komen over deze kwesties.
Nadat meer dan duizend mensen omkwamen bij de instorting van een kledingfabriek in Bangladesh, bundelden we onze krachten met arbeidsorganisaties om achter twee gigantische kledingketens aan te gaan. Het doel: hun handtekening onder een uitvoerbaar plan voor arbeidersveiligheid dat als model kan dienen voor de rest van de wereld.
Avaazers namen de Facebook-pagina’s van H&M en GAP over. En toen onze advertentie gericht tegen de baas van H&M geweigerd werd door een toonaangevende krant in Zweden brak daar een enorm debat los, waarna hoge managers van H&M direct met Avaaz aan de telefoon hingen. Drie dagen later stemden zij ermee in om een bindend plan voor arbeidersveiligheid te ondertekenen. Hierdoor volgend nog eens 75 andere merken in hun voetstappen.
Ik twijfel er niet aan dat Avaaz een doorslaggevende rol gespeeld heeft in het overhalen van H&M om het akkoord te aanvaarden.
De crisis in Syrië heeft niet alleen op de burgers in het land zelf een verwoestend effect gehad, maar ook op studenten die in het buitenland studeren. Neem Groot-Brittannië: meer dan 600 Syrische studenten hadden moeite om het collegegeld te betalen en universiteiten stuurden velen weg. Een campagne namens deze wanhopige studenten bracht nieuwe hoop.
Met de hulp van 48.000 Avaaz-leden, massale media-aandacht, en overleg met ambtenaren en universiteiten achter de schermen, heeft onze campagne ertoe geleid dat universiteiten collegegeld kwijtscholden en financiële ondersteuning toegankelijk maakten. De campagne heeft particuliere donateurs zover gekregen om individuele studenten te ondersteunen, en bracht de overheid ertoe om een nieuw vangnet voor studenten van buitenlandse universiteiten te overwegen. Veel van die Syrische studenten kunnen nu hun studie afronden.
"Deze campagne was fantastisch -- mijn collegegeld is kwijtgescholden en ik heb de financiële ondersteuning gekregen die ik zo hard nodig had. Nu kan ik me eindelijke concentreren op de afronding van mijn studie, zodat ik in de toekomst terug kan keren naar Syrië om te helpen met de wederopbouw. Avaaz bedankt!"
Tijdens het 11-jarige conflict in Afghanistan hebben lokale Afghaanse tolken het leger en hulporganisaties geholpen om te communiceren met de plaatselijke bevolking. Veel vertalers zijn gedood of gewond geraakt tijdens hun werk, en nu maakt de Taliban jacht op degenen die het overleefd hebben. Eén tolk, Abdul, begon campagne om de Britse overheid zover te krijgen dat ze hem en al zijn collega’s asiel aanbieden. Al snel sloten 80.000 Britten zich bij deze actie aan, en werkte Avaaz samen met voormalige generaals en huidige parlementsleden om ervoor te zorgen dat de media er genoeg aandacht aan zou besteden. De overheid heeft nu levensreddend asiel aangeboden aan ongeveer de helft van de overgebleven tolken, en we vechten door voor de anderen.
Al snel sloten 80.000 Britten zich bij deze actie aan, en werkte Avaaz samen met voormalige generaals en huidige parlementsleden om ervoor te zorgen dat de media er genoeg aandacht aan zou besteden. De overheid heeft nu levensreddend asiel aangeboden aan ongeveer de helft van de overgebleven tolken, en we vechten door voor de anderen.
We hebben alles geriskeerd om dit werk te kunnen doen. We zijn blij dat de Britse overheid nu erkend heeft wat wij voor hen gedaan hebben en hoeveel offers we daarvoor gemaakt hebben.
Sevil Sevimli, een Frans-Turkse Erasmusstudente, werd gearresteerd tijdens een uitwisseling in Istanbul voor het bijwonen van een links concert in het kader van de 1 mei-viering. Bijna 10 maanden lang doorstond ze een juridische nachtmerrie en kon ze niet terug naar huis in Lyon.
Razend over deze willekeurige en wrede opsluiting hebben sympathisanten van Sevil een Avaaz-petitie gelanceerd, die door meer dan 136.000 leden werd ondersteund. Hierna kreeg Sevil’s familie de kans om te overleggen met de mensenrechtenambassadeur van Frankrijk en kon de druk op Turkije opgevoerd worden. Sevil werd vrijgelaten en had een emotioneel weerzien met haar familie in Frankrijk.
De petitie hielp mij om de hoop levend te houden toen ik gevangen zat.
Toen de homofobe president van de mensenrechtencommissie in het Costa Ricaanse congres een arts uitnodigde om aan het congres uit te leggen hoe homoseksualiteit “genezen” zou kunnen worden, zijn Avaaz-leden in Costa Rica de confrontatie met hem aangegaan.
In een petitie die gelanceerd werd op de burgerpetitie-website van Avaaz werd zijn aftreden werd geëist. De petitie ging viral en werd in korte tijd door meer dan 25.000 mensen getekend. Toen het congreslid weigerde op te stappen, overhandigde Avaaz de handtekeningen --in grote kleurrijke dozen-- aan de president van het congres, onder toeziend oog van de media. De president van het congres en zijn partij beloofden het homofobe congreslid niet te herbenoemen -- en enkele weken later al werd hij uit zijn functie gezet!
Op 29 november stemde de VN met overweldigende meerderheid om Palestina te erkennen als de 194ste staat van de wereld. Het was een gigantische overwinning voor het Palestijnse volk en voor de vrede -- en onze gemeenschap heeft een belangrijke rol gespeeld om dit mogelijk te maken. Bijna 1,8 miljoen van ons ondertekenden de petitie, en velen hebben daarna ook gedoneerd om opiniepeilingen te financieren. Deze lieten zien dat 79% van de mensen in belangrijke EU-landen voorstanders waren van een soevereine Palestijnse staat.
In de Europese wandelgangen hebben Avaaz-medewerkers en leden hiervoor gepleit bij ministers en parlementsleden, en op straat verrees een gigantische vlag van vier verdiepingen hoog buiten de Europese Commissie in Brussel. Duizenden hebben berichten gestuurd via email, Twitter en Facebook.
In de beslissende uren voor de stemming stonden de telefoons bij staatshoofden en ministers van Buitenlandse Zaken roodgloeiend door de vele oproepen van Avaaz-leden. De definitieve uitslag van de VN-stemming: 138 Ja-stemmen, 41 onthoudingen en maar 9 Nee-stemmen. Onze stem werd gehoord en geschiedenis werd geschreven, daardoor wappert de Palestijnse vlag nu voor het Hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.
Avaaz en haar leden van over de hele wereld hebben een cruciale rol gespeeld in het overhalen van regeringen om het Palestijnse voorstel voor erkenning te steunen en voor vrede en vrijheid te kiezen... hun solidariteit en steun zal in heel Palestina gevierd en gekoesterd worden.
De wereld schrok op toen de 15-jarige Malala Yousafzai werd neergeschoten door de Taliban. In reactie hierop riepen bijna 1 miljoen Avaaz-leden de Pakistaanse regering op om haar droom, onderwijs voor iedereen, te laten uitkomen met studiebeurzen die de schooldeuren ook voor arme Pakistaanse kinderen openen.
VN-vertegenwoordiger voor onderwijs, Gordon Brown, overhandigde de petitie direct aan President Zardari van Pakistan, die de petitie zelf ook nog ondertekende! Op dezelfde dag, een maand nadat Malala was neergeschoten, lanceerde de Pakistaanse overheid een officieel studiebeurzenprogramma voor 3 miljoen kinderen.
Ik geloof dat als wij samen een statement maken, zoals Avaaz-leden dat gedaan hebben, wij dan onze onderwijsbelofte aan Malala kunnen waarmaken.
Het Braziliaanse congres nam rampzalige boswetgeving aan waardoor houthakkers en boeren vrij spel zouden krijgen om gigantische delen van het Amazoneregenwoud kaal te kappen. Meer dan 2 miljoen Avaazers ondertekenden een petitie om de Braziliaanse president Dilma onder druk te zetten om deze wet te verwerpen en het Amazonegebied te redden.
In een krachtige samenwerking met Greenpeace, het WNF, en belangrijke Braziliaanse organisaties en publieke figuren vond onze boodschap gehoor tijdens een spannende dag vol topvergaderingen met ministers en creatieve demonstraties in de hoofdstad, Brasília. Dilma reageerde door met haar veto een aantal van de meest controversiële delen van de wet tegen te houden.
Toen een bouwbedrijf Indiase arbeiders onder valse voorwendselen naar Bahrein haalde en weigerde hen te laten vertrekken, kwam de Avaaz-gemeenschap in actie.
De broer van een arbeidsmigrant die zelfmoord had gepleegd lanceerde een campagne op onze burgerpetitie-website en eiste van het bedrijf dat zij de overige 100 arbeiders lieten gaan. 20.000 Avaaz-leden deden mee aan de oproep en betrokken ook de zakenpartners van het bedrijf bij de campagne, om zo de druk op te voeren. Binnen een paar dagen kregen wij voor elkaar wat de Indiase overheid al zeven jaar niet was gelukt: het bedrijf liet de arbeiders naar huis gaan. Wij hebben het bedrijf zelfs zo ver gekregen dat ze beloofden nooit meer zulke reisrestricties in te stellen.
Dit zou nooit gebeurd zijn zonder Avaaz.
In het geheim opgesteld door een kleine groep welvarende landen en grote bedrijven, zou ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) machtige multinationals de mogelijkheid hebben gegeven om het internet te controleren en censureren. Toen de details van dit verdrag naar buiten kwamen, tekenden meer dan 2 miljoen Avaaz-leden een petitie aan het Europees Parlement om te eisen dat wetgevers zich hard zouden maken voor de vrijheid en openheid van het internet en de ratificatie van ACTA te verwerpen.
De petitie, die bijna 3 miljoen keer ondertekend werd, werd direct aangeboden aan wetgevers in Brussel. Toen bij de laatste stemming het verdrag werd afgewezen stond in het persbericht van het Europees Parlement dat de petitie van Avaaz hierin een cruciale rol heeft gespeeld!
Ik was erg onder de indruk van de enorme petitie, met 2,8 miljoen handtekeningen, die Avaaz richtte aan het Europese Parlement. De zorgen van burgers zijn serieus genomen in het Europees Parlement.
In Australië hebben duizenden Avaaz-leden bijgedragen aan het creëren van het grootste netwerk van beschermde zeeën in de wereld. Toen eerder in 2012 een publiek consultatieproces startte voor een toekomstig zeereservaat, begonnen de commerciële visserij- en mijnbedrijven het met alle macht tegen te werken.
Maar honderdduizenden Avaaz-leden tekenden een brief aan de Minister van Milieu en bijna 30.000 leden overspoelden het openbaar register met argumenten voor het plan. Er kon bij de regering geen twijfel bestaan over hoe het volk tegen deze kwestie aankeek. De australische burgers, met de steun van burgers uit andere landen, gaven de overheid het mandaat om dit belangrijke stuk Koraalzee te beschermen tegen mijn-, olie- en gasprojecten
In 2008 ging Avaaz de strijd aan met clustermunitie -- op speelgoed lijkende explosieven die lang nadat een conflict beëindigd is nog slachtoffers maken onder kinderen. Branislav Kapetanovic, die een clusterbom overleefde, stuurde een videoboodschap aan Avaaz-leden. Onze gemeenschap reageerde door 164.272 emails te versturen aan regeringsleiders en hen op te roepen tot een wereldwijd verbod op clustermunitie; een onmiddellijk verbod, zonder uitzonderingen. Meer dan 100 landen ondertekenden een sterk verdrag en onderhandelaars vertelden ons dat Avaaz-leden hierin een cruciale rol hebben gespeeld.
Drie jaar later, toen landen met veel wapenindustrie onder het verbod uit probeerden te komen, waren wij voorbereid: we werkten samen met onze vrienden van de Cluster Munition Coalition (CMC) en meer dan een half miljoen van ons gingen achter slachtoffers staan en riepen overheden op te stemmen met hun geweten. Dat deden ze: het verbod werd gehandhaafd en volgens onze partners van de CMC was onze bijdrage doorslaggevend.
Clusterbommen werden verboden door de Conventie over Clustermunitie. Avaaz-petities uit 2008 en 2011 voerden de druk op de internationale gemeenschap op om deze allesvernietigende wapens te verbieden en zo levens te redden.
Onze gemeenschap heeft sinds het begin achter het Syrische volk gestaan. Voordat de internationale media het land in konden, hadden 60.000 van ons gedoneerd en stuurden we voor miljoenen dollars aan hulpgoederen en communicatieapparatuur naar de geweldloze demonstranten. Een nieuw model van burgerjournalistiek werd ontwikkeld om beelden van de brutaliteit van Assad naar buiten te krijgen. Dit leverde duizenden nieuwsberichten en artikelen op.
Toen de situatie verergerde, hielp onze gemeenschap om voedsel, medicijnen en humanitaire hulp te leveren aan de mensen die hier een wanhopige behoefte aan hadden. Vandaag de dag zetten we nog steeds druk op regeringen van over de hele wereld om de daadkrachtige stappen te zetten die nodig zijn voor een vrij en vredig Syrië.
Hun passie en bijdragen hebben Avaaz in staat gesteld om voor een gestage stroom van videobeelden uit Syrië te zorgen die geholpen heeft om het Westerse beeld te vormen van de brutaliteit die zich ter plaatse voltrok.
Tijdens de klimaatconferentie in Durban hebben meer dan 800.000 Avaaz-leden geholpen een naderende nederlaag om te zetten in een overwinning.
Dag in dag uit verspreidde ons lokale team in Zuid-Afrika onze boodschap door baanbrekende acties zoals deze advertentie in de Financial Times -- gepubliceerd op de laatste dag van de onderhandelingen. Ondanks de enorme druk van de olie-vriendelijke landen zoals de VS en Canada, werd er een deal gesloten om het belangrijke Kyoto-protocol te redden.
Dank aan de meer dan 800.000 burgers van over de hele wereld -- jullie stem is van doorslaggevende belang geweest.
In samenwerking met de onvermoeibare Indignados hebben Spaanse Avaazers wereldwijd veel aandacht getrokken met theatrale stunts en een petitie met 100.000 handtekeningen. Ze riepen op om te verbieden dat Spaanse politici zich herkiesbaar mogen stellen als ze vanwege corruptie een strafblad hebben.
Ons harde werk leidde tot een broodnodig nationaal debat over corruptie en leverde Avaaz de titel “Engel van de dag” op van een Spaanse krant.
Het burgerplatform Avaaz verdient de titel engel voor haar gevecht tegen politieke corruptie, waarbij een symbolische actie georganiseerd werd voor het congres en meer dan 100.000 handtekeningen werden overhandigd.
Toen Italië's Silvio Berlusconi te kampen had met straffe politieke tegenwind en een rechtszaak wegens verkrachting, probeerde hij zijn critici het zwijgen op te leggen door een censuurwet door het parlement te loodsen.
Maar dat lieten Italiaanse Avaaz-leden niet gebeuren -- vlak voor de stemming verzamelden ze 70.000 handtekeningen en pleegden duizenden telefoontjes naar het parlement. Berlusconi verloor. De Italiaanse democratie won.
Tijdens de donkerste uren van de strijd voor verlossing van het regime van Mubarak, lieten de Egyptenaren weten dat ze behoefte hadden aan solidariteit – en Avaaz-leden beantwoorden deze oproep.
600.000 van ons ondertekenden wereldwijd steunbetuigingen die door Al Jazeera rechtstreeks werden uitgezonden op het Tahrirplein – zo werd een beweging gedreven door hoop door een aantal van hun meest gewelddadige en onzekere uren geholpen.
Corruptie heeft India besmet, en alle delen van de democratie van het land geïnfecteerd. Maar een grootschalige beweging is opgestaan om deze ziekte een kopje kleiner te maken. In slechts 36 uur ondertekenden 500.000 mensen in India de petitie van Avaaz ter ondersteuning van de anti-corruptiebeweging.
Onder druk gezet door het volk, heeft de overheid ingestemd met alle eisen van de beweging. Vooralsnog zijn ze er echter niet in geslaagd deze belofte na te komen. De Times of India noemde Avaaz “een belangrijke speler” in de anti-corruptiebeweging.
…Avaaz is een belangrijke speler geweest bij het Jan Lokpal initiatief, door faxen naar politieke partijen te sturen, en met online petities en creatieve advertentiecampagnes. Daarnaast was het de tussenkomst van Avaaz die ervoor zorgde dat de DoPT-inbox overstroomde met emails over Jan Lokpal in de aanloop naar de debatten van het wetsvoorbereidend comité.
De oorlog tegen drugs heeft al miljoenen aan belastinggeld gekost, miljarden de georganiseerde misdaad ingepompt, ontelbaar veel levens gekost, en geen enkel resultaat opgeleverd. Toen een groep van voormalige presidenten de 'Global Commission on Drugs' vormden en zich dapper uitspraken voor hervormingen, sloten 600.000 Avaazers zich aan bij de oproep om een einde te maken aan de oorlog tegen drugs.
De Global Commission en Avaaz ontmoetten VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon. In het 30 minuten durende gesprek werd de Avaaz-petitie overhandigd en herhaaldelijk aangehaald als bewijs voor de publieke eis om een einde aan de oorlog te maken.
Ban zette een belangrijke stap en besloot om een actiegroep op te zetten om te kijken naar nieuwe oplossingen voor het drugsprobleem! Later riepen honderdduizenden Avaazers vanuit heel het Amerikaanse continent politici op om een humaner drugsbeleid te omarmen. We leverden onze stemmen rechtstreeks af aan de Guatemalaanse president Otto Pérez Molina, voor het toeziend oog van de camera’s. Het resultaat was een historische verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten om drugs aan te pakken als een prioriteit voor de volksgezondheid, en niet een militaire missie.
We bedanken Avaaz voor deze petitie omdat het ons als leiders van het continent de kracht geeft om het over deze kwestie te hebben zonder dat dit gezien wordt als een taboe.
Conservatieve ambtenaren in Canada werkten aan de lancering van een propagandistisch TV-netwerk in de stijl van Murdoch -- maar toen ze stappen zetten om de nationale standaarden voor de journalistiek tegen onjuiste of misleidende uitzendingen op te doeken, bracht dit een golf van protest teweeg.
Meer dan 100.000 Canadese Avaazers keerden zich ertegen, en het schandalige voorstel om gebalanceerde journalistiek te ondermijnen werd ingetrokken.
Toen Hosni Mubarak afgezet werd als president van Egypte, probeerde hij zijn gestolen fortuin mee te nemen. Binnen een paar dagen ondertekenden een half miljoen Avaaz-leden een petitie aan de ministers van Financiën van de G20 om te eisen dat zijn miljarden bevroren zouden worden.
Toen de ministers vergaderden in Parijs leverden wij onze boodschap af middels een enorme “piramide van protest” tegenover de Eiffeltoren. Een paar weken later bevroor onder andere de EU de tegoeden van Mubarak en zijn assistenten.
De overheid van Bahrein sloeg op gewelddadige wijze een demonstratie voor meer democratie neer. In reactie daarop eisten 500.000 Avaaz-leden dat Bahrein geen toestemming zou krijgen om de prestigieuze Formule 1 Grand Prix te organiseren. Avaaz-leden posten 20.000 berichten op de Twitter- en Facebook-pagina’s van Formule 1 teams. We zochten contact met de legendarische coureur Damon Hill en hij sloot zich bij ons aan.
Onze campagne werd genoemd in duizenden krantenartikelen over de hele wereld. De Formule 1 probeerde het geweld in Bahrein in de doofpot te stoppen door een onecht rapport naar buiten te brengen, waarop Avaaz het echte rapport naar de media lekte. Het verhaal bleef de voorpagina’s halen totdat Formule 1 teams zich uiteindelijk begonnen terug te trekken. Hierdoor hadden de organisatoren geen andere keuze dan het evenement te annuleren. Helaas werd de race een jaar later toch in Bahrein gehouden, ondanks alle controverse eromheen.
Toen de Oegandese overheid een wetsvoorstel overwoog waarmee homesexuelen ter door veroordeeld konden worden stonden Avaaz, leiders van de kerk en mensenrechtenactivisten op. We leverden een petitie met 450.000 handtekeningen af bij de voorzitter van het Oegandese parlement. Dit werd wereldwijd voorpaginanieuws en het wetsvoorstel ging van tafel.
Toen het Oegandese parlement de wet het volgende jaar weer in stemming wilde brengen waren wij voorbereid: onze petitie groeide van 450.000 naar 1,6 miljoen handtekeningen in slechts een paar dagen. Tienduizenden Avaaz-leden deden een beroep op hun eigen overheden en we trokken de aandacht van belangrijke media over de hele wereld. Onder druk van burgers van over de hele wereld kwam het Oegandese parlement in een noodzitting bijeen en veegde de wet van tafel. Toen homofobe wetgevers de wet nog eens ter tafel brachten in 2012 publiceerden we een advertentie in een belangrijke Oegandese krant. Tot onze grote schrik werd de wet in 2013 nog eens leven ingeblazen --hij werd zelf ingevoerd-- om vervolgens een jaar later te worden afgeschaft door het constitutioneel hof van Oeganda.
Toen Muammar Qadhafi dreigde de stad Benghazi volledig met de grond gelijk te maken stonden Avaaz-leden op om dit onmogelijk te maken.
Op de avond voor een belangrijke stemming in de VN-veiligheidsraad stuurden Avaazers één miljoen berichten en riepen op om alle tegoeden te bevriezen en beschermende maatregelen te nemen. Een bloedbad werd voorkomen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN bedankte ons publiekelijk voor onze campagne.
@Avaaz ondertekenaars: Bedankt. VN Veiligheidsraad veroordeelde geweld in #Libië, riep op om burgers te beschermen
Een half miljoen Avaaz-leden haakten aan bij meer dan 1.000 inheemse demonstranten en eisten van president Evo Morales dat hij zou stoppen met de bouw van een snelweg dwars door het hart van het Amazonegebied.
Avaaz-medewerkers spraken uitgebreid met Boliviaanse ministers en onze solidariteit versterkte de positie van de inheemse demonstranten. De actie werkte! Na onze campagne zette Morales de werkzaamheden stop, trok de vergunning voor het project in en beloofde voor altijd het gebied te beschermen, inclusief het TIPNIS nationaal park en haar inheemse inwoners -- het kroonjuweel van de Boliviaanse Amazone!!
Ik zie dit als regeren door naar het volk te luisteren.
Ondanks de dreiging van stroperij en de afname van hun leefgebied stonden olifanten niet eens op de lijst van bedreigde diersoorten. Meer dan 500.000 Avaaz-leden deden hier iets tegen, samen met de Afrikaanse Olifanten Coalitie.
De acties van onze partners ter plekke zorgden voor het laatste duwtje in de rug en met een nipte meerderheid in de stemming kregen we het voor elkaar dat olifanten een beschermde diersoort werden op een VN-bijeenkomst over bedreigde diersoorten
Jarenlang heeft Hilton Hotels de andere kant opgekeken als het ging over de internationale handel in verkrachting. Volgens het bedrijf was het niet hun verantwoordelijkheid om de vrouwen en kinderen in hun hotels volledig te beschermen. Meer dan 317.000 Avaaz-leden dachten hier toch echt anders over, en zij waarschuwden Hilton’s CEO dat we confronterende advertenties in zijn geboortestad zouden plaatsen als hij zijn koers niet wijzigde.
Vier dagen later stemde Hilton ermee in om al hun 180.000 medewerkers te trainen in het herkennen en voorkomen van seksslavernij. Hilton luisterde en nam stappen -- en is nu is de leider in de hotelindustrie op dit gebied.
De Israëlische Premier Netanyahu verstoorde de door de VS geleide vredesbesprekingen toen hij aankondigde meer nederzettingen te gaan bouwen in bezette gebieden. Avaaz reageerde. Wij kanaliseerden de wereldwijde weerstand tegen nieuwe nederzettingen en de steun voor een twee-statenoplossing.
Een Avaaz opiniepeiling en onze acties in de media ondersteunden de positie van president Obama tijdens een beslissende ontmoeting tussen Israël en Palestina. Hier is een video.
Na de gigantische aardbeving lag Haïti in puin. Duizenden van ons gaven samen meer dan $1.3 miljoen voor hulpverlening en wederopbouw -- aan voortreffelijke plaatselijke organisaties voor het verstrekken van levensreddende voedselpakketten, onderdak, en medische verzorging.
Maar de crisis vereiste meer actie. In de daarop volgende weken ondertekenden honderdduizenden Avaaz-leden een wereldwijde petitie die een rol speelde in de kwijtschelding van meer dan $1 miljard aan schulden van Haïti aan rijke landen. Bekijk hier het verhaal van onze reactie.
Toen dappere Braziliaanse parlementsleden de “blanco strafblad”-wet voorstelden -- een gedurfd wetsvoorstel dat iedereen die ooit veroordeeld is voor corruptie diskwalificeert voor publieke functies -- zei men dat dit voorstel nooit aangenomen zou worden.
Maar Avaazers zetten zich in om de grootste online campagne in de geschiedenis van Brazilië op te zetten. We verzamelden meer dan 2 miljoen handtekeningen, ondernamen meer dan 500.000 online acties en pleegden tienduizenden telefoontjes. We onderdrukten elke poging van corrupte congresleden om de wet om zeep te helpen.
Niet alleen zagen we hoe het wetsvoorstel aangenomen werd, we waren er ook getuige van hoe meer dan 330 kandidaten voor publieke functies gediskwalificeerd werden dankzij immorele gedrag in hun verleden! Dit is een grote stap voorwaarts in het uitroeien van corruptie in de Braziliaanse politiek.
Ik ben nog nooit zo trots geweest op het Braziliaanse volk als vandaag! Felicitaties voor alle ondertekenaars. Vandaag heb ik het gevoel dat ik als burgers inderdaad politieke macht heb.
Toen de humanitaire ramp in Pakistan schrikwekkende afmetingen begon aan te nemen -- een vijfde van het land stond onder water, miljoenen mensen raakten dakloos -- doneerden Avaaz-leden 300.000 dollar in slechts drie dagen.
Maar dat is niet alles. In totaal doneerden wij bijna 1 miljoen Amerikaanse dollars aan betrouwbare lokale partners. De volle 100% van het ingezamelde geld werd daadwerkelijk gebruikt om noodlijdende Pakistani te helpen.
In 2010 onthulde de Internationale Walvisvaart Commissie een voorstel om het slachten van walvissen en de verkoop van hun vlees wettelijk toe te staan, waardoor het tientallen jaren oude verbod op de walvisvangst zou worden opgeheven. Avaaz-leden zetten een enorme campagne op om het voorstel tegen te houden -- getekend door 1,3 miljoen leden wereldwijd.
De petitie werd, in aanwezigheid van de wereldpers, aangeboden aan de Internationale Walvisvaart Commissie. Het voorstel werd niet aangenomen en het verbod op walvisvangst bleef behouden, hoewel Japan nog steeds gebruik maakt van mazen in de wet. Om deze strijd voor eens en voor altijd te winnen moeten we blijven samenwerken om de Commissie te versterken en te hervormen, en moeten we actie blijven voeren in landen die walvisjacht tolereren.
Toen Groot-Brittannië besloot tot een inspraakprocedure over haar plan om de hoeveelheid beschermd oceaangebied te verdubbelen kwamen wij in actie!
Avaaz-leden stuurden meer dan 221.000 commentaren vanuit 223 verschillende landen. Hiermee waren we verantwoordelijk voor meer dan 85% van de inspraak. We riepen op tot een verbod op commerciële visserij en eisten betere naleving van de rechten van eilandbewoners. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië noemde onze bijdrages in haar officiële aankondiging! Dit was een grote stap vooruit in onze strijd tegen overbevissing.
Meer dan een miljoen mensen uit alle EU-landen namen deel aan het allereerste Europese Burgerinitiatief -- een proces waarbij burgers een officiële petitie kunnen indienen die officieel beantwoord dient te worden.
Avaaz-leden eisten dat de invoer van genetisch gemodificeerde gewassen met onmiddellijke ingang stopgezet zou worden, totdat objectieve onafhankelijke studies aantonen dat deze veilig zijn. Zo werd een duidelijke boodschap afgegeven: Europa laat zich geen onveilig voedsel door de strot duwen.
Volgens ziekmakend gebruik worden lesbische vrouwen in Zuid-Afrika verkracht om ze te ‘bekeren’ tot heteroseksualiteit. Toen een lokale actiegroep een petitie lanceerde om dit bij de overheid aan de kaak te stellen werden ze aanvankelijk genegeerd.
Maar toen hun petitie 170.000 handtekeningen telde kwam ook onze gemeenschap -- samen met andere groepen -- in actie. Toen lette de overheid wel op, en nu meer dan een miljoen Avaaz-leden de petitie ondertekend hebben, heeft ze overheid toegezegd maatregelen te zullen nemen tegen deze verschrikkelijke wandaden.
De "Legge Bavaglio", of muilkorfwet, probeerde het de Italiaanse rechterlijke macht onmogelijk te maken om misdaad en corruptie te bestrijden. Het kon redacteuren en journalisten de mond snoeren door draconische straffen voor hen die politici verantwoordelijk proberen te houden.
Maar de stem van 340.000 Avaazers kon voorkomen dat deze wet werd ingevoerd. Het was de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat de parlementaire agenda direct werd beïnvloed door een grootschalige actie van burgers.
Er is brug geslagen tussen politici en burgers, een afstand die lange tijd onoverbrugbaar leek is nu toch overbrugd.
In 2009 sloegen Avaaz-leden en partners de handen ineen om wereldleiders eens goed wakker te schudden en de ogen te openen voor het klimaatprobleem. Tijdens meer dan 2.600 acties in 135 landen riepen we op tot een beter klimaatbeleid en eisten we van onze leiders dat ze de gezondheid van onze planeet serieus zouden nemen.
Met spandoeken, liederen en andere creatieve demonstraties lieten Avaaz-leden de wereld weten dat de tijd drong en dat er actie ondernomen moest worden. De media kon niet om onze acties heen, en wereldleiders ook niet, woorden schieten te kort om de impact van deze actie te omschrijven, maar probeer deze video eens.
Onze politici schreven geen geschiedenis -- maar gewone mensen over de hele wereld deden dat wel. In de aanloop naar de besprekingen hebben we wereldwijd mensen wakker geschud, die bijeenkwamen bij duizenden evenementen over de hele wereld om wereldleiders aan te sporen om naar de top in Kopenhagen te komen -- en dat deden ze. Daarna, toen de besprekingen ten einde liepen, woonden duizenden van ons demonstraties bij voor een écht akkoord, waaronder een wake die geleid werd door aartsbisschop Desmond Tutu in het conferentiecentrum.
Tot aan de laatste minuten van de top hielden we de druk hoog voor een eerlijk, ambitieus, en bindend akkoord. We organiseerden met jonge mensen een sit-in bij de besprekingen en lazen de namen op van de miljoenen mensen die de wereldwijde Avaaz-petitie ondertekend hadden. Uiteindelijk is dat eerlijke, ambitieuze en bindende akkoord er toen niet gekomen, maar we sleepten wel $100 miljard in financiering binnen om de armste landen van de wereld te helpen om te gaan met de effecten van klimaatverandering.
Dit was een cruciale stap voorwaarts, en hoewel velen teleurgesteld waren met het resultaat in Kopenhagen, vatte een Avaaz-lid het mooi samen: “de olifant is in beweging gekomen”. En uit Kopenhagen namen we de waardevolle lessen mee die ons hielpen om meer te bereiken op klimaatgebied in de jaren erna.
Wegens de snel stijgende voedselprijzen nam Zainab Bangura, de minister van Buitenlandse Zaken van Sierra Leone, een video op voor Avaaz-leden met de vraag om hun regeringen aan te sporen tot actie. Meer dan 360.000 leden beantwoorden de oproep, en ondertekenden een petitie die werd overhandigd aan de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon op een spoedoverleg over de voedselcrisis in Rome.
Onder wereldwijde druk beloofden regeringen miljarden aan voedselhulp en sloten zich aan bij een proces om landbouwbeleid te hervormen. In juli 2010 beloofde de G8 om "ervoor te zorgen dat het beleid voor de duurzame productie en gebruik van biobrandstoffen compatibel is met de voedselveiligheid." Dit was een belangrijke stap, maar meer druk zal nodig zijn om deze toezeggingen hard te maken.
Avaaz is een bondgenoot, een troef, voor achtergestelde mensen waar dan ook.
Avaaz-leden wereldwijd waren woedend over het gebruik van marteling in de Guantanamo-gevangenis, en financierden een grote advertentiecampagne in de Washingtonse metro.
De billboards en hun ongebruikelijke boodschap -- een herinnering aan beleidsmakers dat marteling illegaal is en een belangrijke troef voor de wervingsstrategie van Al Qaida -- kwamen wereldwijd in de media. Grote publicaties zoals de Washington Post en Der Spiegel besteedden er aandacht aan, en onze oproep tot sluiting van Guantanamo Bay gonsde door de hoofdstad van de VS.
Een onderzoeker van de Wereldgezondheidsorganisatie vertelde ons dat de industriële vleeslobby onderzoek naar de mogelijke rol van megastallen in het kweken van het H1N1-virus blokkeerde. Voor Avaaz een reden om in actie te komen: 225.000 Avaaz-leden ondertekenden een petitie die opriep tot objectief onderzoek en Avaaz-medewerkers demonstreerden met 225 kartonnen varkens -- symbool voor het aantal handtekeningen -- voor het hoofdkantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Hoewel hij aanvankelijk sceptisch was, veranderde de directeur van de voedselveiligheid en dierenziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie -- Dr. Jørgen Schlundt -- van mening en erkende dat wereldwijde regelgeving essentieel is. Klik hier om foto’s te zien en het hele verhaal te lezen.
In 2009 stond Brazilië op het punt om een wet aan te nemen waarmee een groot deel van het Amazoneregenwoud in handen van landbouwindustrie zou vallen.
In amper 2 dagen tijd stuurden Braziliaanse Avaaz-leden 30.000 berichten en belden ze 14.000 keer met het kantoor van president Lula. Op het laatste moment had alle publieke druk succes. We hielden de wet tegen en hebben het bos gered.
Cycloon Nargis eiste meer dan 100.000 levens in Birma. De generaals die aan de macht waren maakten het alleen maar erger: zij weerhielden alle internationale reddingswerkers ervan medicijnen, voedsel en ander noodmateriaal het land in te krijgen.
Deze blokkade was dodelijk, en daarom namen we contact op met onze vrienden bij de Birmese monniken, en in slechts tien dagen hebben meer dan 25.000 Avaaz-leden uit 125 landen $2 miljoen gedoneerd om hun noodhulp te ondersteunen -- de monniken deelden hulpgoederen uit aan de mensen ter plaatse die dit het hardst nodig hadden. Wij gaven meer geld dan de meeste overheden, en wij deden dit via effectieve lokale netwerken.
Terwijl de wereld alleen aandacht had voor de militaire junta en hun weigering van buitenlandse hulp, waren Birmese burgers en monniken bezig met hulpverlening. Achteraf is dat hetgene geweest wat volgens velen een massale hongersnood heeft kunnen voorkomen.
Meer dan 2.000 Avaaz-leden in een "geef de dialoog een hand”-t-shirts vormden een menselijke ketting van de Dalai Lama tot aan de Chinese ambassade in Londen
De handdrukken -- de eerste werd gegeven door de Dalai Lama zelf -- werden van de een op de ander doorgegeven met het doel dat ze tegelijk met een door 1,67 miljoen mensen ondertekende petitie bij de Chinese ambassade in London aan zouden komen. Zo vroegen we om een inhoudelijke dialoog tussen China en de Dalai Lama. Een tastbaar gebaar van goodwill met als hoogtepunt een minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Sichuan, China. Duizenden Avaaz-leden staken virtuele kaarsjes aan voor de overlevenden en doneerden geld voor tenten en andere noodhulp. Woorden kunnen het moeilijk omschrijven, maar hopelijk kan deze video dat wel.
Toen monniken en pro-democratische betogers de straat opgingen in Birma werden ze bijgestaan door Avaaz-leden van over de hele wereld. Meer dan 800.000 Avaazers ondertekenden de petitie die een beroep deed op China en de VN-Veiligheidsraad om een vuist te maken tegen de gewelddadige onderdrukking door de Birmese junta en om vredesbesprekingen te starten.
Avaaz leverde de petitie rechtstreeks af aan de Britse premier Gordon Brown, voerde de druk op vertegenwoordigers van China, Singapore en de EU om een kritischere houding aan te nemen op en boycotte met 50.000 mensen Chevron en Total Oil omdat zij zaken deden met het regime.
Naar aanleiding van de gewelddadige Chinese onderdrukking van de demonstraties en rellen in Tibet in maart 2008, lanceerden leden van Avaaz een van de grootste wereldwijde online petities ooit.
Meer dan 1,5 miljoen leden sloten zich aan bij de oproep tot een betekenisvolle dialoog tussen China en de Dalai Lama. De petitie werd zowel persoonlijk overhandigd aan Chinese functionarissen en in het openbaar tijdens een Wereldwijde Actiedag in samenwerking met pro-Tibet groepen van over de hele wereld.
Na de protesten hervatte China gesprekken met de Dalai Lama -- naar verluidt vanwege internationale druk. Maar onze gemeenschap ging verder, en bleef Tibet steunen. Avaazers zamelden $150,000 in voor onze campagne “Red de Olympische Spelen” en nam het op tegen anti-Tibetaanse propaganda in de aanloop naar de Spelen.
Na de schijnverkiezingen van 2008 lanceerde Avaaz een campagne voor échte democratie en mensenrechten in Zimbabwe. Meer dan 150.000 Avaaz-leden riepen de Zuid-Afrikaanse President Thabo Mbeki, een belangrijke bondgenoot van Mugabe, op om aan te dringen op democratische hervormingen. Boven het VN-hoofdkwartier in New York vloog een spandoek van 275 vierkante meter met de boodschap: “Mbeki Tijd voor Actie: Democratie voor Zimbabwe.”
Na maanden van politiek geweld en onrust tekende Mugabe een akkoord met oppositieleider Morgan Tsvangirai om de macht te delen. De problemen in Zimbabwe zijn verre van opgelost, maar Avaaz geeft het gevecht voor échte democratische hervormingen niet op.
Een vreedzame, rechtvaardige, twee-statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict -- met respect voor de mensenrechten aan beide zijden -- heeft de steun van de publieke opinie en van Avaaz-leden van over de hele wereld. Ter ondersteuning van dit doel heeft Avaaz een video gemakt.
Meer dan 2,5 miljoen keer bekeken in 9 verschillende talen -- "Stop de Clash" werd verkozen tot YouTube's Politieke Video van het Jaar 2007 en werd wereldwijd op TV vertoond. Bekijk de video hier.
De allereerste Avaaz-campagne bracht 87.000 “virtuele protestanten” tegen militaire escalatie in Irak naar een vreedzaam protest in Washington DC. Avaaz ontwikkelde, in samenwerking met lokale leden en internationale experts, een "NIEUW" plan om de oorlog te beëindigen: onderhandelingen met alle partijen, met sterke internationale bemiddelaars, en terugtrekking van Amerikaanse troepen binnen een tijdslijn waar de Irakezen zich in konden vinden.
Het nieuwe plan werd in mei 2007 overhandigd. We werkten ook met Soennitische, Sjiitische en Koerdische parlementariërs aan een internationale campagne voor het recht van Irak om zelf de toekomst van haar oliereserves te bepalen -- in plaats van buitenlandse regeringen en bedrijven die dit dicteren.
Veel Avaaz-campagnes worden opgezet door leden van onze beweging. Klik hieronder om die van jou te beginnen. (Wie weet… misschien komt het wel op deze pagina terecht.)